Pirmajos Latvijas neatkarības atjaunošanas gados reģistrēts vislielākais jaunu uzņēmumu skaits, liecina “Lursoft” pētījuma dati. Laika posmā no 1991.gada līdz 1993.gada beigām reģistrēto jauno uzņēmumu skaits pat pārsniedza 77 tūkst., no tiem puse reģistrēta 1992.gadā.

Daudzi no šiem uzņēmumiem šo 30 gadu laikā sekmīgi attīstījušies un kļuvuši par neatņemamu Latvijas biznesa vides dalībnieku. To vidū ar vairāk nekā 30 gadu darbības pieredzi lepojas arī “Lursoft”, šo gadu laikā kļūstot par nozīmīgu atbalstu uzņēmējiem biznesa lēmumu pieņemšanā un attīstībā.

Lai gan aizvien reģistros atrodami teju 26 tūkst. uzņēmumu, kas reģistrēti pirms vairāk nekā 30 gadiem, daļa no tiem vairs nav aktīvi un saimniecisko darbību neveic. “Lursoft” izpētījis, ka 11% no visiem uzņēmumiem, kas jau nosvinējuši savu 30.jubileju, ir bez aktīvām amatpersonām, bet vēl teju 5% ir likvidācijas procesā. Absolūtais vairākums no visiem uzņēmumiem, kuri palikuši bez vadības, ir zemnieku saimniecības. Visbiežāk šāda situācija izveidojusies, jo saimniecības īpašnieks devies mūžībā.

No visiem uzņēmumiem, kuru darbības ilgums jau pārsniedz 30 gadu robežu:

  • 61,5% ir zemnieku saimniecības;
  • 2854 nav aktīvu amatpersonu;
  • kopējais apgrozījums 2022.gadā sasniedzis 17,33 mljrd. eiro;
  • puse reģistrēta Kurzemē un Vidzemē.

Vienlaikus ir arī virkne saimniecību, kas šo gadu laikā spējušas uzrādīt sekmīgu izaugsmi, palielinot apgrozījumu līdz vairākiem milj. eiro. Apgrozījuma ziņā lielākā zemnieku saimniecība, kas jau 2022.gadā nosvinēja savu 30 gadu pastāvēšanas jubileju, ir Āra Burkāna zemnieku saimniecība (ZS) “Sējas” no Bauskas novada. Zemnieku saimniecība 2022.gadā sasniegusi 9 milj. eiro apgrozījumu, pēc nodokļu nomaksas gūstot 3,36 milj. eiro lielu peļņu. Apgrozījuma ziņā ZS “Sējas” aizpērn bijis 213.lielākais uzņēmums Latvijā, kas reģistrēts laika periodā līdz 1994.gada sākumam. “Lursoft” pieejamā informācija rāda, ka Āra Burkāna ZS “Sējas” 2022.gadā darba vietas nodrošināja 39 darbiniekiem.