Šī gada augustā, salīdzinot ar 2023.gada augustu, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums salīdzināmajās cenās būtiski nemainījās – samazinājums par 0,1% (pēc nekoriģētiem datiem), informē Ekonomikas ministrija. 

Patērētāju noskaņojums joprojām saglabājas piesardzīgs, ko lielā mērā ietekmē inflācijas gaidas, kas pēdējos mēnešos ir pieaugušas. Zemas inflācijas apstākļos to var skaidrot ar pieaugošām pakalpojumu cenām un joprojām augstām pārtikas produktu cenām. Tomēr neliels mazumtirdzniecības apjoma kāpums ir vērojams mēneša griezumā. Augustā, salīdzinot ar jūliju, tas pieauga par 0,3% (pēc sezonāli koriģētiem datiem).

Pozitīvas tendences vērojamas nepārtikas preču segmentā, degvielai gada laikā mazumtirdzniecības apgrozījums praktiski nemainījās, savukārt pārtikas precēm tas samazinājās.

Augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 2,5%.  Tas pieauga visās galvenajās nepārtikas preču grupās, izņemot grāmatu, avīžu, kancelejas piederumu, audio un video ierakstu tirdzniecībā apgrozījums, kur apgrozījums samazinājās par 10,8%, tekstilizstrādājumu, paklāju, grīdsegu, tapešu, mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu tirdzniecībā (samazinājums par 2,4%), metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (samazinājums par 1,5%) un mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (samazinājums par 0,6%).

Savukārt mazumtirdzniecības apgrozījums augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, visstraujāk pieauga ziedu, augu, sēklu, mēslošanas līdzekļu, istabas dzīvnieku un to barības tirdzniecībā (par 13,8%). Mērenāks kāpums bija informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu tirdzniecībā (par 8,9%), kosmētikas un tualetes piederumu tirdzniecībā (par 7,1%), pulksteņu, juvelierizstrādājumu un citur neklasificētu jaunu preču mazumtirdzniecībā (par 4,5%), apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu tirdzniecībā (par 3,2%), sporta preču un spēļu mazumtirdzniecībā (par 3,2%) un farmaceitisko medicīnisko piederumu tirdzniecībā (par 1,6%).

30_09_2024_4.png

Sadalījumā pa tirdzniecības vietām apgrozījuma kritums augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, turpinājās mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 12,6%), un turpināja strauji samazināties arī pārējā mazumtirdzniecībā ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem – par 7,3%. Savukārt mazumtirdzniecībā pa pastu vai internetā augustā bija vērojams straujš apgrozījuma kāpums (par 11,8%).

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā augustā turpināja sarukt – par 3,8%. Mazumtirdzniecības apgrozījums pārtikai gada griezumā pēc straujāka kāpuma šī gada martā kopš aprīļa atkal sarūk. Lai gan pārtikas produktu cenu straujais kāpums ir mitējies, cenu līmenis pārtikai joprojām saglabājas augsts, kas turpina ietekmēt arī pārtikas preču apgrozījumu.

Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums degvielas uzpildes stacijās augustā praktiski nemainījās. Augustā tas pieauga par 0,2%, salīdzinot ar 2023.gada augustu. Jāatzīmē, ka mazumtirdzniecības apgrozījuma indekss degvielas mazumtirdzniecībai augustā bija sasniedzis augstāko līmeni kopš 2021.gada jūlija.

Kopumā šī gada astoņos mēnešos mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 0,6% augstāks nekā 2023.gada janvārī-augustā, ko lielā mērā noteica degvielas mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums par 3%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 1,3%, bet pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 1,5%.

Turpmāk sagaidāms, ka pircēju aktivitāte pakāpeniski pieaugs. Reālo ienākumu kāpums un cenu stabilizēšanās atvieglos mājsaimniecību finansiālo situāciju un veicinās pirktspējas pieaugumu.