Uzkrātais ārvalstu ieguldījumu apjoms Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā turpinājis samazināties arī 2019. gadā, liecina "LURSOFT" apkopotie dati. Kritums vērojams jau beidzamos četrus gadus.

Kā liecina Ārvalstu investoru padomes informācija, Latvija, salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, piesaistījusi vismazāk ārvalstu kapitāla. Iemesli šādai situācijai ir dažādi, tostarp arī fakts, ka Igaunijai izdevies izveidot ciešākas ekonomiskās saites ar Somiju, savukārt Lietuvai – ar Poliju. Kā vienu no galvenajiem izaicinājumiem Latvijā Ārvalstu investoru padome izcēlusi darbaspēka trūkumu. Tāpat liela nozīme ārvalstu ieguldījumu pamatkapitālā un investīciju piesaistē ir arī pašvaldībām, proti, to atvērtībai, atsaucībai un ieinteresētībai ārvalstu investīciju piesaistē un jaunu darbavietu izveidē, lai gan nereti dzirdēts, ka projekti netiek īstenoti vietējo iedzīvotāju iebildumu dēļ.

Ieguldījumu dinamika

Vērtējot ārvalstu ieguldījumu dinamiku Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā laika posmā no 2010. gada, secināms, ka iepriekšējos četros gados uzkrātā ārvalstu ieguldījumu summa ir sarukusi, 2019. gadā samazinoties līdz 7,03 mljrd. eiro. Šī tendence apliecina, ka ārvalstnieki no Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitāla savus ieguldījumus izņēmuši aktīvāk, nekā tos ieguldījuši. Pērn uzkrātā ieguldījumu summa samazinājusies par 127,4 milj. eiro.