Vispārējās spriedzes un jaunu konfliktu uzliesmojuma draudi pasaulē nav kļuvuši par šķērsli tam, lai investori apturētu savas pirkšanas aktivitātes pasaules akciju biržās, kuru indeksiem pat pēdējo nedēļu laikā ir izdevies sasniegt jaunus vēsturiski augstākos punktus. Ir iespēja, ka rekordu birums turpināsies, taču jauna investīciju veikšana prasa lielāku piesardzību, izvērtējot, cik lielā mērā kompāniju peļņas prognozes var tikt līdzi akciju cenu pieaugumam.

Vēl pavisam nesen varēja rasties iespaids, ka pēc pagājušā gada beigu straujā akciju cenu uzrāviena ieguldītāji biržās sāk pagurt, tomēr janvāra otrā puse nesusi jaunus pozitīvus pavērsienus.

Jaunās virsotnes

To iespaidā pasaules lielākā fondu tirgus Amerikas Savienoto Valstu (ASV) indeksam “Dow Jones Industrial Average” ir izdevies pārkāpt 38 tūkst. punktu atzīmei, kur tas nekad nebija atradies. Pagājušā gada izskaņā bija vērojama tendence uz to tiekties, tomēr pāris simtu punktu tomēr pietrūka, bet janvāra pirmajā pusē Volstrītas kompāniju tirgus vērtības indikators pat piedzīvoja nelielu kritumu. Iepriekšējo rekorda atzīmi ir pārsniedzis arī ASV fondu tirgus 500 lielāko kompāniju jeb tā dēvētais “plašā tirgus” indekss “Standard & Poor’s 500”, kas nepārvarami tuvojas 5 tūkst. punktu robežai. Līdzīgi var teikt arī par Vācijas akciju tirgus barometru “DAX”, kura līkne pagaidām neapturami virzās 17 tūkst. punktu virzienā. 25.janvāra rītā līdz tam pietrūka vien pāris procentu.

Suecas dilemma

Akciju tirgus aizvien saglabājas “karsts”, neraugoties uz to, ka pēdējos mēnešos ir aizsākušies aizvien jauni konflikti, Krievijai un Irānai aktīvi kūdot savus sabiedrotos, tādējādi kāpinot spriedzi pasaulē. Ar Gazas sektorā notiekošo konfliktu finanšu tirgus dalībnieki jau ir apraduši, tomēr jaunus izaicinājumus radījuši hutiešu kaujinieki Jemenā, uzbrūkot preču kuģiem Sarkanajā jūrā. Sākotnējie mērķi sodīt Izraēlu par operāciju Gazas joslā ir izvērtušies sistemātiskos traucējumos kuģu satiksmei Sarkanajā jūrā, nodarot būtiskus zaudējumus ne tikai kuģu īpašniekiem, bet arī tiem, kas Eiropā sagaida preču plūsmu no Āzijas.