Biznesa etiķetes zināšanas atvieglo un ievērojami uzlabo savstarpējo komunikāciju ar kolēģiem, klientiem un partneriem. Veido pozitīvu pirmo iespaidu un pārliecina par profesionalitāti, veicina vēlmi sadarboties. Pandēmija mainījusi etiķetes noteikumus. Jāsaprot, kāda uzvedība jaunajos darba apstākļos ir pieņemama.

Visas uzvedības detaļas virzītas uz vienu galveno mērķi – cienīt sevi un citus ar savu runu, izskatu, darbību. Tā kā šobrīd veselība ir pirmajā vietā, īpaši jāpiedomā pie sasveicināšanās un rokasspiediena veidu.

Par ikdienu kļuvusi sejas maskas valkāšana, bet par “aizsprieduma” tematu kļuvis Covid-19 vakcinācijas jautājums.

Sejas maskas valkāšana

Lai valkātu sejas masku, nav jāievēro īpaša etiķete, taču tai jābūt tīrai. Mūsdienās vienmēr noderēs papildu tīra sejas maska gan darba vietā, gan mašīnā, gan somā.

Kad birojā ierodas sadarbības partneris, jāpiedāvā dezinficēt rokas vai jāparāda, kur tās var nomazgāt. Jāpadomā arī par salvetēm briļļu tīrīšanai, jo, valkājot masku, brilles mēdz aizsvīst. Ja cilvēks ierodas bez maskas vai principiāli nevēlas to vilkt, korekti var piedāvāt jaunu masku vai pieklājīgi atgādināt: “Cienītais kungs vai kundze, ir noteikumi, kas nosaka visiem valkāt masku. Vai varu jums piedāvāt jaunu sejas masku?”

Pamata pieklājības normas