Latvijā pietiks gāzes visai sezonai – tā ne reizi vien jau apgalvojis pašreizējais valdības vadītājs. Vienlaikus regulāri publiskajā telpā iniciēta vēsts: ja nu tomēr gāzes varētu neizrādīties tik daudz, cik nepieciešams, to varētu nākties ekonomēt. To dzirdot, rodas jautājumi – ko praktiski nozīmē gāzes ekonomēšana, kuras patērētāju grupas to izjutīs un kā konkrēti tas varētu izpausties?

Savienoto trauku princips

Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas izpilddirektors Gunārs Valdmanis skaidro: ja gāzes apmēri valstī ir mazāki nekā potenciālais pieprasījums, patērētājus faktiski sadala trijās prioritārajās grupās.

Visdrošāk var justies mājsaimniecības – šī patērētāju kategorija atzīta par prioritārāko, un tas nozīmē, ka gāzi gan apkurei, gan arī ēdiena gatavošanai tās saņems.

Arī nākamā kategorija atbilstoši G.Valdmaņa teiktajam faktiski nav apdraudēta – elektroenerģijas ražotāji. Arī šajā jomā gāze tikšot nodrošināta. "Ja nu gadījumā kāds iedomāsies pateikt, ka gāzes nav tik, cik gribētos, tāpēc elektroenerģijas ražošanai tās piegāde nebūs pilnvērtīga, visticamāk, uzņēmums "Augstsprieguma tīkls" sitīs dūri galdā, paziņojot: ja tam nebūs gāzes, valstij kopumā nebūs arī elektrības un siltumapgādes. Un šādam apgalvojumam būtu pilnīgs pamats," norāda asociācijas izpilddirektors.