Nu jau pagājis kāds laiks, kopš “Izdevniecības iŽurnāli” mājvietā – Spīķeru kvartālā – norisinājās otrais “Grāmatvežu čempionāts”. Tas ļāva Latvijas grāmatvedības un finanšu ekspertiem ne tikai savstarpēji sacensties un pierādīt profesionālās prasmes, bet arī izkrāsot savu ikdienu košākos toņos. Lai uzzinātu, kas ir grāmatvežu lielākie izaicinājumi ikdienā, jautājām čempionāta godalgotajiem dalībniekiem.

Ne visi klienti ir gatavi e-rēķiniem

“Grāmatvedībā visu laiku lielākais izaicinājums ir nepārtrauktā likumdošanas mainība. Ierodoties darbā 1.janvārī, reizēm pat ar atpakaļejošu datumu ir pieņemti un spēkā stājušies likumi un Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas mums ir jāpilda. Tas uztur nemitīgā spriedzē un stresā, vienmēr ir jādomā, kas vēl uz priekšu notiks. Uzņēmējdarbības vidē vajadzīgs vismaz piecu gadu cikls, kurā nekas nemainās, lai varētu paredzēt savas darbības un biznesa dinamiku,” stāsta sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) “Saldo I.M.” galvenā grāmatvede, valdes priekšsēdētāja Inga Možvillo.

“Ja nepārtraukti mainās darba nosacījumi, tad jebkuras investīcijas ir daļēji apdraudētas. Šobrīd tiklīdz pie varas nāk jauns politiskais spēks, tā parādās arī jaunas iniciatīvas,” atzīst grāmatvede.

Viņa arī norāda, ka “būtu labi pirms krasām izmaiņām paskatīties un ņemt vērā kopējo ainu (saglabājot iestrādes) un noteikt, kur ekonomikai vajadzētu virzīties, balstoties uz ilgtspējīgiem risinājumiem. Papētīt, kas strādā un kādā veidā tas notiek, nevis nemitīgi kaut kas jāmaina, domājot, ka tā iespējams veikt kaut kādus būtiskus uzlabojumus. Tas, ka mums ir nemitīgā mainība, neveicina arī kopējo investīciju piesaisti valstī. Sanāk, ka domājam tikai viena sasaukuma ietvaros”.

__________________________________________________________________________

Ja nepārtraukti mainās darba nosacījumi, tad jebkuras investīcijas ir daļēji apdraudētas
__________________________________________________________________________

“Jāsaka liels paldies, ka jaunajā Grāmatvedības likumā ir iestrādāti jaunumi par digitālajiem dokumentiem un risinājumiem,” piebilst I. Možvillo. “Katrā ziņā Grāmatvedības likums, tāds, kāds tas ir šobrīd, no vēstures ienācis mūsu gadsimtā un kaut mazliet atvieglo darbu ar digitālajiem dokumentiem, kā arī to pārnesi no papīra formāta uz digitālo versiju.”

Viņa uzsver: “No 2025.gada 1.janvāra uzņēmumiem jāsāk strādāt ar e-rēķiniem. Mēs uzņēmumā esam tam gatavi. Jautājot, vai mūsu klienti tam ir gatavi, man ir jāsaka – nē! Mūsu birojs ir gatavs darboties, un mums arī tehniskais nodrošinājums ir augstākajā līmenī, bet klientiem, kas ir mūsu apkalpošanā, ne tuvu nav tādas iespējas. Tie pārsvarā ir mazi un vidēji uzņēmumi dažādās nozarēs – tirdzniecībā, lauksaimniecībā, dažāda veida pakalpojumu sniedzēji u. tml.”

“Mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kas pārsvarā atrodas lauku reģionos, saimniecībās, kur ir mazāk darbinieku vai ir pašnodarbinātās personas, šīs investīcijas nav tik pieejamas vai arī viņiem nav zināšanu par digitalizācijas lietām. No klientu puses es teiktu, ka gatavība ir 50/50,” atzīst I. Možvillo.

“Pirms dažām dienām izskanēja fantastiska versija, kas, ja nemaldos, lolota vismaz desmit gadu – izstrādāt rīku, vienoto kontu, ar kura palīdzību mazie uzņēmēji spētu nomaksāt savus nodokļus. Valdības ir mainījušās, bet nekur tālu šī ideja nav aizgājusi. Vajadzētu arī pārskatīt

mikrouzņēmuma nodokļu režīmu, kas sākotnēji, kamēr netika atklāts veids, kā to apiet, strādāja ļoti labi,” stāsta galvenā grāmatvede. “Protams, ka vienmēr būs kāds, kurš vēlēsies apiet nodokļus. Tomēr pirms mēs sākam kaut ko darīt ar e-rēķiniem, svarīgi būtu atrisināt lietas, kas palīdzētu apkarot ēnu ekonomiku, ļaujot cilvēkiem legāli darboties. Tā tas ir daudzās valstīs, kur neviens nesatraucas, ja tas savu apgrozījumu līdz 20 000 ir palaidis redzeslokā, samaksājot saprātīgus procentus nodokļos. Tādā gadījumā ieguvēji būsim mēs visi.”

“Nākotnes grāmatvedim vajadzētu būt uzņēmuma vadītāja “labajai rokai”, kas mācētu viņam izstāstīt un ciparu valodā izskaidrot biznesa izaugsmes potenciālu. Grāmatvedis varētu nākotnē būt kā finanšu konsultants – monotonie darbi, piemēram, datu ievade, būtu jāaizstāj ar grāmatveža zināšanām, ko viņš varētu sniegt, lai uzņēmums izaugtu un būtu konkurētspējīgs,” viņa pauž cerību.

Būtiski, lai vienotā e-sistēma strādātu ātri

SIA “Kamelota” valdes locekle Sigita Keiša stāsta: “Galvenais grāmatvežu izaicinājums ir orientēties nemitīgajās likumdošanas izmaiņās. Otrs lielākais – skaidrot uzņēmējiem vienkāršā, saprotamā valodā likumdošanas prasības un dažādās nianses nodokļu aprēķināšanā. Grāmatveži vēlētos, lai sarakstītie normatīvie akti ir skaidri un nepārprotami, nevis interpretējami dažnedažādos veidos – lai izlasot likumu, MK noteikumus ir vienādi skaidrs gan uzņēmējam, gan grāmatvedim, gan jebkuras citas profesijas pārstāvim.”

__________________________________________________________________________

Nākotnes grāmatvedim būs jābūt spējai strukturizēt savu darbu, analizēt informāciju un izprast visu procesu kopumā, kā arī spējai mācīties un apgūt jaunu informāciju, sistēmas
__________________________________________________________________________

“Nākotnes grāmatvedim tāpat kā tagadnes grāmatvedim būs jābūt spējai strukturizēt savu darbu, analizēt informāciju un izprast visu procesu kopumā, kā arī spējai mācīties un apgūt jaunu informāciju, sistēmas,” norāda S. Keiša.

““Kamelota” komanda noteikti ir gatava strādāt tikai ar e-rēķiniem, jo esam raduši apgūt un lietot jaunas sistēmas. Tomēr būtiski, lai šī vienotā e-rēķinu sistēma strādā ātri, jo jebkura lēna, neefektīva programma/sistēma samazina mūsu darba ražīgumu,” uzsver S. Keiša.

Nepieciešamas vienkāršotākas nodokļu normas

Atvars Kočāns, AS “Cēsu alus” Grāmatvedības nodaļas vadītājs

“Šobrīd galvenie izaicinājumi, ar kuriem saskaras grāmatveži, ir mainīgā likumdošana,” norāda akciju sabiedrības (AS) “Cēsu alus” grāmatvedības nodaļas vadītājs Atvars Kočāns. “Lai proaktīvi sekotu līdzi izmaiņām, aktīvi iesaistāmies dažādās darba grupās – Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamerā, Latvijas darba devēju konfederācijā, Alus un dzērienu iepakojumu savienībā un citās. Sniedzam savu viedokli un priekšlikumus izmaiņām un uzlabojumiem. Tāpat atbalstām plānveida nodokļu pieaugumu, bet līdzvērtīgi visās nozarēs un atbilstoši kaimiņvalstu praksei.”

“Arī digitalizācija ir mūsdienu grāmatvedības neatņemama sastāvdaļa. Lai kvalitatīvi un savlaicīgi nodrošinātu datus visām iesaistītajām pusēm, jābūt elastīgiem un jāpielāgojas dažādiem jauninājumiem,” uzsver A. Kočāns.

Viņš atzīst: “Vēlētos, lai normatīvajos aktos būtu mazāk dažādu speciālo režīmu, izņēmumu un atšķirīgu normu piemērošana dažādās situācijās. Vienkāršotākas nodokļu piemērošanas normas un vienkāršākas atskaišu iesniegšanas formas. Tāpat noteikti ir iespēja uzlabot birokrātisko slogu, ņemot vērā kaimiņvalstu pieredzi un uzņēmumu sadarbību ar valsts iestādēm.”

Runājot par nākotnes grāmatvedi, A. Kočāns norāda, ka “nākotnes grāmatvedim jāpiemīt labām informāciju tehnoloģiju (IT) un datu pārvaldības prasmēm. Vairāk jāspēj strādāt ar dažādu IT sistēmu pilnveidošanu, lai tās spētu samazināt datu manuālu ievadi un apstrādi. Tam jābūt apveltītam ar ļoti spēcīgu loģisko domāšanu un spēju ātri pielāgoties apstākļiem, jo no pagātnes datu apkopošanas jāpārslēdzas uz nākotnes prognozēšanu un efektīvu risinājumu piedāvāšanu.”

__________________________________________________________________________

Digitalizācija ir mūsdienu grāmatvedības neatņemama sastāvdaļa
__________________________________________________________________________

“Tā kā mūsu uzņēmums strādā ar akcīzes precēm, tad šobrīd esošā likumdošana neparedz iespēju pilnvērtīgi darboties ar e-rēķiniem. Lielākais kavēklis pārejai uz e-rēķiniem ir neskaidrā likumdošanas bāze, kā arī neskaidrības par to, kādas prasības e-rēķiniem būs, kādi būs e-rēķinu platformas darbošanās principi un tālākā funkcionalitāte. Bet noteikti būsim gatavi, kad būs sakārtota bāze, lai arī akcizēto preču uzņēmumi varētu šo izmantot,” stāsta AS “Cēsu alus” grāmatvedības nodaļas vadītājs Atvars Kočāns.

“Uzņēmums šobrīd jau vairākus gadus rēķinus apstrādā digitāli. Tiek veidota jauna iekšējā atskaišu sistēma IPA, proti, “1 klikšķa atskaites”, operatīvākai un pilnīgākai informācijas saņemšanai. Ir arī ieviests jauns budžeta sagatavošanas, datu konsolidēšanas rīks un sankciju pārbaudes rīks. Tāpat tiek paplašināta “QlickSense” un “PowerBI” rīku lietošana, lai samazinātu datu apstrādei patērēto laiku un lielāku uzsvaru varētu likt uz datu analītiku un ekspertu viedokļu sagatavošanu,” uzsver grāmatvedības nodaļas vadītājs. “Tādējādi palielinot atskaišu standartizāciju, datu uztveres līmeni gala lietotājiem un samazinot daudzu “Excel” atskaišu veidošanu. Šis process ir nepārtraukts, un mēs katru gadu savai komandai izvirzām jaunus efektivitātes procesu standartizācijas mērķus.”

Procesi pēc iespējas vairāk jāautomatizē

“Grāmatveža profesijā nākas sastapties ar dažādiem izaicinājumiem, tostarp nemitīgām izmaiņām likumdošanā un dažādi interpretējamiem likumu skaidrojumiem,” stāsta “ELVA” Finanšu nodaļas vadītāja Daina Baranovska. “Laiki mainās, un arī grāmatvedim ir jāiet laikam līdzi un jāspēj pielāgoties izmaiņām gan grāmatvedības uzskaitē, gan darba vidē.”

Viņa uzsver, ka “konkurētspējīgam grāmatvedim ir nepieciešamas ļoti labas datorprasmes, iemaņas darbā ar “Power BI” un “Microsoft 365” produktiem, piemēram Excel, “OneDrive”, “SharePoint”, jo visas šīs sistēmas ir savstarpēji saistāmas un viena otra papildina, tādējādi atvieglojot grāmatveža darbu un padarot to efektīvāku”.

__________________________________________________________________________

Nākotnes grāmatvedim būs jāapgūst arī automatizācijas rīki, lai pēc iespējas vairākus procesus automatizētu un darbam patērētu mazāk laika
__________________________________________________________________________

“Nākotnes grāmatvedim būs jāapgūst arī automatizācijas rīki, lai pēc iespējas vairākus procesus automatizētu un darbam patērētu mazāk laika. Tieši šobrīd mūsu uzņēmums ievieš jaunāko “Microsoft Dynamics 365 Business Central” online versiju ar “Dynamics 365 Sales” (CRM) un īpaši mūsu uzņēmuma vajadzībām pielāgotu personāla pašapkalpošanās portālu “Panorama 365”. Šajās sistēmās ir izstrādāti Latvijas normatīvajiem aktiem atbilstoši risinājumi gan algu, gan nodokļu uzskaitē, kas pēc nepieciešamības tiek atjaunināti. No 2025.gada 1.janvāra būsim gatavi strādāt ar e-rēķiniem, jo mūsu izmantotajā biznesa vadības sistēmā jau ir izstrādāts arī šis risinājums,” norāda D. Baranovska.

Jāmācās sastrādāties ar mākslīgo intelektu

Ārpakalpojumu grāmatvede, SIA “Merhels Revidenti Konsultanti” Dagnija Pirogova atzīst, ka “galvenie grāmatvežu izaicinājumi mūsdienās ir saistīti ar tehnoloģiju attīstību. Grāmatvežiem visu laiku ir jāseko līdzi dažādiem jauninājumiem, digitālajiem rīkiem, jaunām programmām, lai ikdienas darbu padarītu efektīvāku, turētos līdzi laikam un aktualitātēm. Grāmatvežiem ir nepieciešams apstrādāt lielu informācijas daudzumu, nepārtraukti jāmācās un jāseko līdzi likumu izmaiņām, kā arī jāprot jauno informāciju praktiski pielietot. Svarīgi ir arī spēt sastrādāties ar klientiem, izprast viņu vēlmes un vajadzības un sniegt atbilstošus risinājumus”.

“Likumdošanā būtu vēlams ieviest saprotamākas likuma normas, kā arī detalizētus aprakstus par to, kādās situācijās un kādā veidā tās pielietot,” viņa norāda.

__________________________________________________________________________

Konkurētspējīgam grāmatvedim būs nepieciešams ātri mācīties, būs jābūt atvērtam, zinātgribošam, jāpilnveido savas prasmes un jāspēj rast jaunus, inovatīvus risinājumus
__________________________________________________________________________

“Nākotnes grāmatvežiem, visticamāk, būs jāmācās izmantot mākslīgo intelektu, lai optimizētu procesus,” pieļauj D. Pirogova. “Būs jāspēj pierādīt, ka algoritmu sistēma tomēr nevar pilnvērtīgi aizstāt grāmatveža darbu. Tāpat konkurētspējīgam grāmatvedim būs nepieciešams ātri mācīties, būs jābūt atvērtam, zinātgribošam, jāpilnveido savas prasmes un jāspēj rast jaunus, inovatīvus risinājumus. Labam grāmatvedim ir jāspēj pielāgoties un ātri reaģēt uz pārmaiņām.”

Viņa stāsta: “Mēs uzņēmumā jau kopš 2021.gada par prioritāti esam noteikuši vairs nedarboties ar fiziskiem papīra formāta dokumentiem. Šobrīd darbs notiek tikai e-vidē, kas ļauj darbu veikt arī attālināti. Tā kā e-vide uzņēmuma iekšienē jau ir ieviesta, ar nepacietību gaidām, kad parādīsies e-rēķini, jo tie atvieglos rēķinu saņemšanu, izsūtīšanu un apstrādi.”