Tuvojas vasaras pilnbrieds, kad graudu audzētājiem sāksies kulšanas laiks, lopkopjiem jāsagādā siens nākamajai ziemai, bet dārzeņu, ogu un augļu audzētājiem jārosās, lai novāktu ražu. Tāpēc jūlijā jautājām lauksaimniekiem par vasaras darbiem, izaicinājumiem ceļā uz zaļo kursu un citām svarīgām lietām.

Nepieciešams atbalsts no ES

“Jau šobrīd atsevišķos Latvijas reģionos sējumi ir cietuši no sausuma un karstuma. Tā ietekmē šogad lauksaimniekiem pastiprināti jācīnās ar dažādām slimībām un kaitēkļiem, kas aizvien apdraud turpmāko ražas potenciālu,” stāsta “Zemnieku saeimas” valdes locekle Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

“Jau kārtējo gadu pierādījies, ka arvien vairāk jāmācās pielāgoties laikapstākļiem un dažādiem to radītiem riskiem, jo klimata pārmaiņas būtiski ietekmē lauksaimnieku ikdienas paradumus sezonas laikā,” uzsver M. Dzelzkalēja-Burmistre. “Lai šajos mainīgajos laikapstākļos varētu turpināt veiksmīgi saimniekot, ir nepieciešams modernizēt esošo infrastruktūru un tehniku, kā arī ieviest dažādas augsnes kvalitāti uzlabojošas prakses. Lauksaimniecība, kas efektīvi ražo pārtiku un produktus, nevar “stāvēt uz vietas”. Tai ir pastāvīgi jāattīstās, jāpielāgojas pārmaiņām, jābūt ilgtspējīgai un videi draudzīgai.”

Viņa arī norāda, ka “lauksaimniecība nebalstās tikai uz modernām tehnoloģijām un labu ražu. Ir ļoti svarīgi, lai mūsu Latvijas lauksaimnieki būtu objektīvi pārstāvēti un aizstāvēti Eiropas līmenī, lai konkurences noteikumi visām Eiropas valstīm būtu vienādi un godīgi. Tāpēc mēs sagaidām, ka Latvijas jaunievēlētie Eiropas Parlamenta deputāti strādās, pievēršoties četrām būtiskām lietām, kas lauksaimniekus ietekmēs ilgtermiņā, – godīgi tiešmaksājumi, saprātīga zaļā politika, godīgi tirdzniecības noteikumi un birokrātijas mazināšana”.