Konkurences neitralitāte ir būtisks princips, lai nodrošinātu godīgu un efektīvu tirgus darbību. Šis princips ir īpaši svarīgs Latvijā, kur ekonomikas izaugsme un ilgtspēja ir cieši saistītas ar privāto un publisko sektoru līdzsvarotu attīstību.

Vēlos atgādināt, ka konkurences neitralitātes mērķis ir nodrošināt, ka visi tirgus dalībnieki, gan publiskie, gan privātie, darbojas vienlīdzīgos apstākļos. Publiskām personām un to kapitālsabiedrībām ir pienākums nodrošināt brīvu un godīgu konkurenci, nedodot priekšrocības savai kapitālsabiedrībai un nediskriminējot privātos tirgus dalībniekus.

Esošais tiesiskais regulējums ir ļoti saudzīgs, un tā ievērošana lielā mērā balstās uz publisku personu godaprātu, faktiski radot situāciju, ka tiesību normu ierobežojumi darbojas tiktāl, ciktāl to pieļauj paši subjekti, kuriem šie ierobežojumi ir paredzēti. Tiesiskajam regulējumam trūkst piespiedu mehānismu, kas garantētu tā izpildi. Šobrīd tiesību sistēma paredz to, ka publiskām personām nav atbildības par tiesību normu nepildīšanu. Ir situācijas, kad ir negatīvi Konkurences padomes (KP) atzinumi par to, ka publiskām personām nav pamats nodarboties ar komercdarbību, taču šādi atzinumi netiek ņemti vērā.

Savukārt, ja privātpersona nepilda tiesību normas, tad vienmēr tiek izstrādāti instrumenti, kas paredz atbildību par normu nepildīšanu, kas attiecīgi rada nevienlīdzīgu attieksmi starp tiesību subjektiem, kas darbojās vienā tirgū. Tādējādi arī nereti publiskie līdzekļi tiek izlietoti nesaimnieciski vai pat izšķērdīgi. Piemēram, veselības aprūpē ēkas un būves tiek nodotas bezatlīdzības lietošanā, vai tiek veikti ieguldījumi pamatkapitālā zaudējumu segšanai, kultūras nozarē nevienlīdzīgu konkurenci rada publiskā sektora kapitālsabiedrību pieeja infrastruktūrai, publiskajam līdzfinansējumam un informācijai, savukārt profesionālajā izglītībā, tostarp sporta izglītības jomā, publisku personu izglītības iestādes saņem gan valsts finansējumu, gan peļņu no dalības dažādos apmācību projektos. Šo piemēru vēl ir ne mazums, turklāt vairākās nozarēs.