2023.gads nekustāmā īpašuma sektorā paliks atmiņā ar agresīvo procentlikmju kāpumu un hipotekāro kredītu sadārdzināšanos. Tikmēr aktuālie notikumi viņpus okeānam mudina domāt, ka 2024.gads nekustamo īpašumu jomā varētu ne tikai sagaidīt zemākas procentlikmes, bet arī moderno tehnoloģiju izrāvienu. Kā tas izpaustos, un vai Latvijas tirgus tam būtu gatavs?

Nekustamā īpašuma sektors vēsturiski bijis visnotaļ konservatīvs – klātienes darījumi un fizisku dokumentu aprite joprojām ir daļa no darba ikdienas, taču situācija pamazām mainās. Ikdienas darījumu infrastruktūra pēdējā laikā kļuvusi digitālāka – arvien vairāk pirkuma līgumu tiek noformēti ar e-parakstu. Digitalizēti kļūst arī citi administratīvie pakalpojumi, piemēram, agrāk iesniegumi dzīvokļa pārbūves saskaņošanai bija jāraksta un jāiesniedz klātienē, taču šobrīd to iespējams izdarīt elektroniski. Šie ir mazi, taču svarīgi soļi ceļā uz arvien izteiktāku sektora modernizēšanu Latvijā.

Attīstoties blokķēdes tehnoloģijām, par šīs digitālās infrastruktūras izmantošanu runā arvien lielāks skaits nekustāmā īpašuma profesionāļu pasaulē visā pasaulē. Bitcoin ETF jeb biržā tirgotā fonda apstiprināšana šobrīd ir pavērusi durvis uz kriptovalūtu tirgu pasaules lielākajiem ieguldījumu fondiem, kuri jau atklāti runā par dažādu fizisku aktīvu tokenizāciju, un nekustāmais īpašums būs viens no pirmajiem sektoriem, kas varētu tikt vests cauri šim tokenizācijas eksperimentam. Ekspertu prognozes liecina, ka līdz 2030.gadam nekustamo īpašumu tokenizācijas tirgus var sasniegt 1 līdz 2 triljonus Amerikas Savienoto Valstu dolāru.