2022. gadā stāsies spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL), ar ko paredzēts noteikt jaunas prasības līgumiem par digitālā satura vai digitālo pakalpojumu piegādi. Kādas izmaiņas gaidāmas?

Raksta līdzautore Lūcija Strauta, Sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Sorainen Zvērinātu advokātu birojs” jurista palīdze

Grozījumi attiecināmi uz šādiem aspektiem:

  • digitālā satura vai digitālā pakalpojuma atbilstība līgumam starp uzņēmēju un patērētāju;
  • tiesiskās aizsardzības līdzekļi satura vai pakalpojumu neatbilstības gadījumā;
  • digitālā satura vai digitālā pakalpojuma izmaiņas.

Jauno noteikumu pamatā ir pilnveidots Eiropas Savienības (ES) regulējums, kas paredzēts, lai radītu vienotu tirgu arī elektroniskajā jeb e-komercijā. Attīstot e-komercijas regulējumu, ES pieņēmusi vairākas direktīvas, lai uzlabotu digitālo preču un pakalpojumu darījuma regulējumu, tostarp:

Sagaidāms, ka grozījumi PTAL stāsies spēkā 2022. gada sākumā. 2021. gada 16. decembrī Saeima likuma grozījumus pieņēma otrajā lasījumā, ieviešot minētās ES direktīvas digitālā tirgus regulēšanai un patērētāju tiesību aizsardzības stiprināšanai. Saeimai grozījumi vēl jāskata un jāpieņem trešajā lasījumā. Ar izmaiņām ieteicams iepazīties ikvienam uzņēmumam, kas piedāvā patērētājiem digitālo saturu vai digitālos pakalpojumus, t.i., jebko, ko uzņēmums sniedz elektroniski, nevis kā fizisku, ķermenisku preci vai pakalpojumu. Apkopojam galvenās jaunās prasības un noteikumus.