20.aprīlī notika Bitcoin dalīšana jeb ieguves atlīdzības samazinājums uz pusi, kas notiek reizi četros gados. Par katru iegūto bloku Bitcoin tīklā atlīdzība tika samazināta no 6,25 līdz 3,125 Bitcoin. Dalīšanas brīdī Bitcoin cena bija 60 000 eiro. Vēlāk Bitcoin cena piedzīvoja gan nelielu kāpumu, gan kritumu, nostabilizējoties nedaudz zemākā diapazonā virs 53 tūkst. eiro, norāda "Binance" pārstāve Latvijā un Igaunijā.

Līdzīga Bitcoin cenas dinamika tika novērota arī agrāko dalīšanu periodos. Tāpēc ļoti iespējams, ka arī šogad Bitcoin dalīšanas reālo efektu cenas ziņā varēs izjust tikai nākamajās nedēļās vai mēnešos. Bitcoin ieguvējiem jeb racējiem joprojām ir ievērojamas rezerves, kas ir uzkrātas, gaidot cenas pieaugumu. Viņi savus Bitcoin pārdod tikai, lai segtu pamatdarbības un ārkārtas izdevumus. Līdz ar to kriptovalūtu "reālā ekonomika" pagaidām vēl nav izjutusi Bitcoin dalīšanas sekas.

Bitcoin ieguvēji ir pirmie, kas tiešā veidā saskaras ar Bitcoin dalīšanu, jo tieši viņiem samazinās atlīdzība par tīkla uzturēšanu. Mazākie Bitcoin ieguves uzņēmumi kļūst nerentabli un ir spiesti vai nu pārtraukt darbību, vai arī apvienoties ar lielākiem un elektroenerģijas patēriņa ziņā efektīvākiem konkurentiem.

Bitcoin dalīšanai ir ietekme uz visu kriptovalūtu nozari. Šogad visus pārsteidza Bitcoin cenas maksimuma sasniegšana vēl pirms dalīšanas notikuma, jo vēsturiski Bitcoin cenas maksimums tiek sasniegts tikai pēc Bitcoin dalīšanas. Ņemot vērā to, ka pārējās kriptovalūtas kopumā seko līdzi Bitcoin cenas izaugsmei, ieguvējas šogad bija arī daudzas mazās digitālās monētas.

Pārējās kriptovalūtas tiek apzīmētas ar terminu "altcoins" jeb alternatīvās monētas, tādejādi uzsverot to atšķirību no Bitcoin. Tad, kad Bitcoin cena nostabilizējas vai nedaudz samazinās, bieži iespējams novērot tā dēvēto "altcoin sezonu", kad investoru interese no Bitcoin pārslēdzas uz pārējām kriptovalūtām un ievērojami līdzekļi salīdzinoši īsā periodā ieplūst mazākās kriptovalūtās, nodrošinot strauju cenas pieaugumu. Arī šogad daudzi analītiķi prognozē līdzīgu "altcoin sezonu", kas varētu sekot pēc nākamā Bitcoin cenas kāpuma.

Turpmākajos sešos mēnešos lielākā daļa analītiķu joprojām sagaida cenu pieaugumu, jo jaunu Bitcoin monētu emisijas apjoms ir samazinājies. Lielas cerības tiek liktas gan uz biržā tirgotajiem Bitcoin fondiem, gan uz Bitcoin tīkla attīstību. Tādi jauninājumi kā Bitcoin NFT jeb Ordinals ir ievērojami paplašinājuši tīkla sākotnējās izmantošanas iespējas.