Lai gan sākotnēji mantojuma pieņemšanas process šķiet vienkāršs, tas ne vienmēr norit raiti, tādēļ, ja mantojuma masā ietilpst arī, piemēram, juridiskās personas kapitāla daļas vai zemnieku saimniecība, jāatceras par to pārvaldīšanu līdz mantojuma procesa pabeigšanai. Lai pārvaldība un pārreģistrācija Uzņēmumu reģistrā (UR) noritētu raitāk, skaidrojam būtiskāko – šoreiz par mantojuma masas aizgādņa darbību un iecelšanu, kā arī par mantojumā iegūto daļu iekļaušanu dalībnieku reģistra nodalījumā.

Saskaņā ar Civillikuma (CL) 382.pantu mantojumā ietilpst visa mantojuma atstājēja manta, tostarp tiesības, kas viņam piederējušas nāves brīdi. Lietu kopību, kurā ietilpst visa mantojuma atstājēja manta, dēvē par mantojuma masu.

Saskaņā ar Komerclikuma (KL) 191.panta 1.daļu dalībnieka nāves gadījumā viņam piederošās pamatkapitāla daļas pāriet mantojumā viņa mantiniekiem, ja statūtos nav noteikts, ka pamatkapitāla daļas pāriet sabiedrībai. CL 701.panta 1.daļā paredzēts, ka ar mantojuma pieņemšanu un iegūšanu visas mantojuma atstājēja tiesības un saistības, ciktāl tās neizbeidzas ar viņa personu, pāriet mantiniekam.

Mantojuma masas aizgādnis

Mantiniekiem, lai saglabātu mantojuma masu (piemēram, sabiedrības kapitāldaļas), saskaņā ar CL 660. un 661.pantu ir tiesības vērsties pie zvērināta notāra un lūgt nodibināt mantojuma aizgādnību.