Ik pa laikam dažādu nozaru uzņēmēji aktualizē jautājumu par iespēju konkrētām preču vai pakalpojumu grupām noteikt samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi. Tomēr uzņēmēju vidū uzskati par šāda soļa lietderību nav viennozīmīgi.

Jau no 2018. gada sākuma samazināta likme vietējās izcelsmes augļiem un dārzeņiem, par ko pievienotās vērtības nodoklis (PVN) jāmaksā vien 5% apmērā. Līdzīgus nosacījumus vēlas viesnīcu un restorānu biznesā strādājošie, pārtikas ražotāji, kā arī preses un grāmatu izdevēji.

Konkurence reģiona mērogā

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste norāda, ka PVN samazināšana restorānu biznesā strādājošajiem, kā arī viesnīcu pakalpojumu sniedzējiem ļautu palielināt Latvijā strādājošo uzņēmumu konkurētspēju reģionālajā tirgū. "Mums jāskatās, kādi piedāvājumi un kādas cenas ir ne tikai Latvijā, bet arī apkārtējās valstīs. Nav noslēpums, ka, piemēram, Lietuvā viesnīcu darbības nosacījumi ir pievilcīgāki, nekā tie ir pie mums. Jāskatās arī, kas notiek citās valstīs," saka S. Graikste. Tāpat LVRA pārstāve norāda, ka tieši šajā jomā nereti nodarbināti cilvēki, kuriem tā ir pirmā darba vieta, tātad bez iepriekšējas pieredzes, un mazāks nodokļu slogs atvieglotu šo procesu.