Agresīvāka centrālās bankas politika un elastīgāka, pret satricinājumiem noturīgāka ekonomika nekā citur pasaulē bijusi labvēlīga Amerikas Savienoto Valstu (ASV) valūtas – dolāra – vērtības pieaugumam. Tā kurss pret eiro šogad sasniedza savu 20 gadu augstāko punktu, paceļoties pat virs paritātes līmeņa. Kas veicinājis šādu pieaugumu, un kāda ir situācija valūtu tirgū kopumā?

Pēdējā piektdaļgadsimtā dolāra un eiro valūtas pāris tirgū piedzīvojis samērā vētrainus kritumus un kāpumus, ko veicināja ASV Federālo rezervju sistēmas (FRS) inovatīvie piegājieni ASV ekonomikas aktivitātes veicināšanai.

Jaunā realitāte

Jāņem vērā, ka pašreizējā situācija tirgū joprojām noteiktā mērā saistīta ar 2008.gada finanšu krīzes sekām. Toreiz, kad ASV bija tuvu tautsaimniecības un finanšu sistēmas sabrukumam, šīs valsts ekonomika nokļuva visai depresīvā situācijā, valdīja uztraukums par deflācijas spirāles iegriešanos un vēl 2010. un 2011.gadā ik pa laikam radās bažas, vai iepriekšējam krīzes vilnim nesekos nākamais.

Lai no tā izvairītos, ASV Centrālā banka nāca klajā ar jaunu, līdz tam nepiekoptu vai vismaz plašā mērā neizmantotu, inovatīvu risinājumu. Proti, FRS 2010.gada vasaras beigās paziņoja, ka turpmāk tā iesaistīsies vērtspapīru tirgū un uzpirks ASV valdības obligācijas, lai stabilizētu ekonomiku un panāktu bezdarba līmeņa krišanos un noturīgu gada inflāciju vismaz 2% apmērā.