Nav noslēpums, ka pamazām dzīve kļūst arvien dārgāka. Rodas nepieciešamība paaugstināt ienākumu līmeni, lai veidotu uzkrājumus. Kur ir vērts ieguldīt? Vai Covid-19 epopejas beigas ir gaidāmas? Kad pieaug hiperinflācijas riski, laiks ieguldīt zeltā, taču ne visus uzkrājumus.

Situācija pasaulē

Ārkārtīgi sarežģītā situācijā ir nonākusi ne tikai Latvija ar 7,4% inflācijas rādītāju, bet gan visa pasaule. Lai arī kādus solījumus inflācijas noturēšanai centrālās bankas dotu, šobrīd ir skaidri redzams fakts – inflācija ir četras reizes pārsniegusi plānoto mērķa līmeni, dažās valstīs rādītājs ir pat augstāks.

Turcija ir spilgts hiperinflācijas piemērs. Turcijas lira kopš gada sākuma ir zaudējusi 70% savas vērtības attiecībā pret Amerikas Savienoto Valstu (ASV) dolāru, no kuriem 40% – kopš septembra sākuma. Bet vai par to kāds ir izlasījis ziņās?

Vai šogad tuvojas Covid-19 pandēmijas beigas? Pagaidām tiek dzirdēts tikai par jauniem vīrusa celmiem. Zemākas energoresursu cenas? Izskatās, ka izveidojušos energokrīzi plāno risināt tikai ar pārmērīgu cenu paaugstināšanu.

Daudzi banku eksperti uzstāj, ka labākā stratēģija ir investēt akcijās vai noslēgt uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgumus, lai glābtu savus uzkrājumus no inflācijas kaitīgās ietekmes. Dažkārt akciju tirgus tiek pārvērtēts. Pretēji visiem loģikas likumiem pandēmijas laikā tas nav piedzīvojis lejupslīdi, bet vai tā tam jābūt? Jebkurā grāmatā par vērtspapīriem var izlasīt, ka tā tam nevajadzētu būt.