Katra gada sākumā cilvēkiem allaž ir vēlme mēģināt ielūkoties un saprast, kas gaidāms tuvākajā nākotnē. Tas attiecināms uz dažādām jomām – darbu, privāto dzīvi un arī ekonomiku. Kādu tad tautsaimniecības attīstību Latvijā redz mūsu ekonomisti 2022. gadā?

Svarīgi noieta tirgi

Ekonomiste Raita Karnīte uzskata: Latvijas uzņēmumus vistiešākajā mērā ietekmē divi faktori, no kuriem būtiskākais ir ekonomiskā situācija Eiropas valstīs, kur ir mūsu nozīmīgākie komersantu tirgi. Turklāt ar to tiek saprasta gan situācija noieta tirgos, gan arī iespējamās problēmas saistībā ar preču piegādēm, kas varētu saasināties Covid-19 izplatības dēļ.

“Piegādēm uzņēmēji, manuprāt, spēs atrast arvien jaunus risinājumus, kas faktiski ir novērojams jau šobrīd. Man joprojām nav skaidrs, kā var būt finansiāli izdevīgas tik garas piegāžu ķēdes, kādas tās ir bijušas līdz šim, un ir tikai loģiski, ka tās kļūst īsākas. Daudz būtiskāks faktors ir noieta tirgi: ja tie saglabāsies pašreizējā līmenī, ar Latvijas tautsaimniecību viss būs kārtībā, ņemot vērā, ka Covid-19 krīzē visvairāk cietušās jomas – kultūra, sports un viesmīlība – nav starp tām nozarēm, kas dotu vislielāko pienesumu ekonomikai,” saka ekonomiste.

Karnīte atzīst, ka tās nozares un uzņēmumi, kas visus iepriekšējos gadus ir nodrošinājuši lauvas tiesu no valsts budžetā iekasētās naudas, veiksmīgi darbojas joprojām. Un tas ļauj skatīties nākotnē optimistiski. Ar to tiek skaidri pateikts: ja eksporta tirgos lielu satricinājumu nebūs, arī Latvijas tautsaimniecība turpinās veiksmīgi attīstīties. Savukārt otrs būtisks faktors, kas var ietekmēt ekonomikas attīstību, turklāt starptautiskā līmenī, ir politiskā situācija Eiropā. “Svarīgi ir saprast, kā attīstīsies politiskā situācija mūsu austrumu kaimiņvalstīs, ar to saprotot iespējamo ieroču lietošanu uz Baltkrievijas un Ukrainas robežas,” uzsver R. Karnīte. Vienlaikus viņa paredz, ka, visticamāk, ļaunākais scenārijs, kas varētu ietekmēt ne vienu vien Eiropas valsti, tomēr tiks novērsts.

Elektrības faktors