Šogad elektrības mājražotājiem ir būtisku pārmaiņu periods, kas jau šī gada pirmajos mēnešos liek izskanēt skaļām pārdomām par saules paneļu izdevīgumu, nevienlīdzīgu norēķinu sistēmu un vai vispār ir vērts ieguldīt zaļajā enerģijā. Jā, no maija jaunā neto norēķinu sistēma neļaus virtuāli uzkrāt enerģijas pārpalikumu izmantošanai vēlāk, bet tas būs jāpārdod tūlīt un tagad. Kas mainīsies?

Asociācijas “Saules enerģija Latvijai” valdes loceklis Kaspars Strautmanis stāsta, ka "elektrībai ir viena nepatīkama īpašība – to ir sarežģīti uzglabāt, tāpēc izdevīgākais risinājums ir to patērēt uzreiz. Šobrīd aktuālā neto uzskaites sistēma faktiski darbojas kā virtuālā baterija, kur mājsaimniecības saules paneļu saražotais pārpalikums tiek ievadīts tīklā un uzskaitīts, lai atdotu to atpakaļ brīžos, kad saule nespīd. Skan kā vienkārša un izdevīga spēle – galvenais uzdevums ir pavasara un vasaras mēnešos saražot pēc iespējas lielāku enerģijas pārpalikumu ziemas sezonai".

Viņš arī norāda, ka līdz 2029.gadam būs pieejama "vecā" neto norēķinu sistēma, kurai var pieteikties vēl līdz aprīļa beigām. 

K. Strautmanis atzīst, ka "saules enerģija joprojām ir izdevīgākais veids, kā tūlītēji samazināt savus izdevumus par elektrību. Gan neto norēķinu, gan uzskaites sistēmas gadījumā tūlītējais ieguvums ir saules paneļu darbības mirklī patērētās kilovatstundas, par kurām nav jāmaksā akciju sabiedrības “Sadales tīkla” tarifs".

Aicinām izlasīt visu K. Strautmaņa viedokli par jauno neto norēķinu sistēmu!