2023.gadā salīdzinājumā ar 2022.gadu par 50% pieaugusi uzņēmēju vēlme apvienoties. Kopumā saņemts 21 apvienošanās ziņojums un izvērtētas 24 apvienošanās, tajā skaitā trīs, kas paziņotas 2022.gadā. Visos gadījumos ir pieņemts lēmumu atļaut apvienošanos. Pieņemto lēmumu skaits salīdzinājumā ar 2022.gadu ir pieaudzis par 70%, informē Konkurences padome (KP).

Vislielākā uzņēmumu vēlme apvienoties identificēta 2023.gada izskaņā, kad KP atļāva desmit apvienošanās. 38% no visiem 2023.gada pieņemtajiem lēmumiem bija saistīti ar konkurējošu tirgus dalībnieku vēlmi apvienoties jeb horizontālās attiecībās esošiem uzņēmumiem. Trešdaļa no visiem lēmumiem pieņemta par uzņēmumiem, kuru starpā nav konstatētas ne horizontālas, ne vertikālas saiknes. Tāpat katra piektā apvienošanās notika starp vertikālas attiecībās esošiem uzņēmumiem jeb tādiem, kas darbojas dažādos piegādes ķēdes līmeņos.

2023.gadā apvienošanās procesi ir notikuši dažādās nozarēs, kopumā ietekmējot 42 tirgus, piemēram, vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību, finanšu tirgu, biroja tehnikas, plastmasas un elektronikas ražošanu, kravu pārvadājumus, veselības aprūpi, elektroenerģiju un siltumenerģiju, automobiļu un to rezerves daļu pārdošanu, elektroierīču remontu un citus tirgus. Ietekmēto tirgu skaits salīdzinājumā ar 2022.gadu ir pieaudzis par 75%.