Nodarbināto skaits Latvijas uzņēmumos pērn, salīdzinot ar gadu iepriekš, saglabājies praktiski nemainīgs, liecina “Lursoft” pētījums, kurā apkopota Valsts ieņēmumu dienesta publiskotā informācija. Dati rāda, ka 2023.gadā Latvijas uzņēmumos bija nodarbināti 701,69 tūkst. strādājošo.

Salīdzinot ar 2019.gadu, kopējais nodarbināto skaits sarucis par 53,21 tūkst. jeb 7%. “Lursoft” apkopotajos datos redzams, ka straujākais kritums bijis vērojams 2020.gadā, kad pasauli pārņēma Covid-19 pandēmija, kuras ierobežošanai tika pieņemti lēmumi, kas daudzās nozarēs būtiski samazināja darbības apjomus. Gadu vēlāk atkal sekojis neliels darbinieku skaita pieaugums. Otrs lielākais darbinieku skaita samazinājums sekojis 2022.gadā.

Lai arī ar tendenci darbinieku skaitam sarukt, vislielākais nodarbināto skaits aizvien ir mazumtirdzniecības nozarē, liecina “Lursoft” pētījuma dati. 2023.gadā mazumtirdzniecības nozare ar darba vietām nodrošināja 82,5 tūkst. darbinieku. Tas ir par 2,07% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt, salīdzinot ar 2019.gadu, kritums ir pat par 8,79%. Faktiskos skaitļos tas veido samazinājumu par teju 8 tūkst. darbinieku. Mazumtirdzniecība ir skaitliski lielākā uzņēmējdarbības nozare Latvijā, apvienojot vairāk nekā 15,7 tūkst. uzņēmumu. Pērn tās kopējais samaksāto nodokļu apjoms valsts kopbudžetā veidoja 1,6 mljrd. eiro, no tiem 317,92 milj. eiro veidoja nozares samaksātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un 139,27 milj. eiro – iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Rēķinot nodokļu iemaksas uz vienu nozarē strādājošo darbinieku, redzams, ka mazumtirdzniecībā tās bijušas zemākas nekā Latvijā vidēji.