Informācijas tehnoloģiju grupas “Tietoevry” īstenotajā sabiedriskās domas aptaujā, kas veikta sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat”, noskaidrots, ka 16% no Latvijā strādājošajiem attālināta darba iespēju uzskata par ļoti būtisku un neapsvērtu jaunu darba piedāvājumu, ja tajā šādas iespējas nebūtu. Vēl 28% no aptaujātajiem iedzīvotājiem atzīst, ka, ja darbs tādu iespēju piedāvā, varbūt to izmantotu.

“Aptaujā gūtās atziņas atspoguļo plašāku tendenci, kuras fokusā ir elastīgi darba noteikumi, un šī tendence izteikti parādījās Covid-19 vīrusa izplatības laikā un turpināja attīstīties arī pēc pandēmijas. Darba tirgū, konkurējot par kvalificētiem darbiniekiem, uzņēmumi tiecas piedāvāt dažādus motivējošus bonusus, lai tādējādi gan noturētu esošos, gan iegūtu jaunus kolēģus, un redzam, ka attālināta darba iespēja ir atzinīgi novērtēta strādājošo vidū. Lai nodrošinātu veselīgu darba un privātās dzīves līdzsvaru, kā arī veicinātu darba produktivitāti, ir būtiski ne tikai ieklausīties darbinieku vēlmēs, bet arī realizēt iniciatīvas, kas veicina strādājošo labsajūtu kā darbavietā, tā ārpus tās,” pauž “Tietoevry” personāla vadītāja Pireta Nigula (Piret Nigul).

Aptaujas dati rāda, ka attālinātā darba modeļi dažādos uzņēmumos atšķiras – 17% aptaujāto norāda, ka darba devējs piedāvā iespēju strādāt attālināti 1 līdz 2 dienas nedēļā, savukārt tikpat iedzīvotāju pauž, ka attālināti var strādāt neierobežotu laiku. 51% aptaujāto iedzīvotāju norāda, ka viņu darba vietā nav iespējas strādāt attālināti. 

Jāuzsver, ka citā noskaņojumā ir darba devēji. Šogad arvien vairāk uzņēmumu un iestāžu pauž, ka plāno atgriezties pie obligāta klātienes darba un ierobežot darbinieku iespējas strādāt attālināti, lai tādējādi veicinātu produktivitātes celšanu.  Tā, piemēram, arī jaunais Valsts kancelejas direktors nācis klājā ar paziņojumu, ka vēlas samazināt attālināto darbu valsts pārvaldē[1].

[1] Valsts kancelejas jaunais direktors plāno mazināt attālināto darbu valsts pārvaldē (LSM.lv, 2024.gada 25.jūlijs)