Lasītājs jautā: Vai uzņēmumam kā ziedotājam obligāti jāpārbauda, vai ziedojuma saņēmējam ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss?

Ziedojums un UIN

Nodokļa maksātājs var ziedot mantu vai finanšu līdzekļus un par veikto ziedojumu piemērot nodokļa atvieglojumu saskaņā ar Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma (UIN likums) 12.pantu.

Saskaņā ar UIN likuma 12.panta 1.daļā noteikto uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) ziedotājiem atvieglojumu var piemērot nodokļa maksātājs, kurš ir ziedojis:

  • sabiedriskā labuma organizācijai, kurai piešķirts statuss saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likumu  (informācija pieejama Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā);
  • budžeta iestādei;
  • valsts muzejam vai valsts kapitālsabiedrībai, kura veic Kultūras ministrijas deleģētas valsts kultūras funkcijas;
  • nevalstiskai organizācijai, kura reģistrēta citā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstī.

Ja tiek ziedots citām personām (tas ir, personām kuras nav minētas UIN likuma 12.panta 1.daļā) vai arī ziedojumam nav piemērojams atvieglojums, jo iestājušies UIN likuma 12.panta 6.daļā noteiktie apstākļi (ziedojuma mērķī ietverta norāde uz ziedojuma saņēmēju, kas ir ar ziedotāju saistīta persona; ziedojuma saņēmējs veic atlīdzības rakstura darbības, kas vērstas uz labuma gūšanu ziedotājam vai ar viņu saistītām personām; ziedotājam nodokļu parāda kopsumma ziedojuma veikšanas taksācijas perioda pirmajā dienā pārsniedz 150 eiro un citi apstākļi), ziedojuma summa ir attiecināma uz ar saimniecisko darbību nesaistītiem izdevumiem (tajā mēnesī, kad veikts ziedojums).

Tātad, ja uzņēmums kā ziedotājs vēlas ziedojumiem piemērot UIN atvieglojumu, tad jāpārliecinās, ka ziedojumu saņem biedrība, kurai ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, vai cits UIN likumā norādītais uzņēmums. Ja uzņēmumam nav svarīgi ziedojumiem piemērot atvieglojumu, tam ir tiesības ziedot jebkurai personai, nepārliecinoties, kāda veida statuss ir ziedojuma saņēmējam.

Ziedojuma saņēmēja – sabiedriskā labuma organizācijas – darbības principi, tostarp pienākumi ziedojumu izlietošanā, ir noteikti Sabiedriskā labuma organizāciju likumā.

Fizisku personu ziedojumi

Vienā gadā deklarējamo ziedojumu un dāvinājumu summa kopā ar pārējiem attaisnotajiem izdevumiem nevar pārsniegt 600 eiro, kā arī 50% no cilvēka kopējiem ar nodokli apliekamajiem ienākumiem. Ziedojumu un dāvinājumu summas tiek atskaitītas primāri – pirms pārējiem attaisnotajiem izdevumiem –, un daļa, kas pārsniedz 600 eiro, netiek pārcelta uz nākamajiem gadiem.

Šos izdevumus nevar iesniegt par saviem ģimenes locekļiem.

Deklarēt var ziedojumus un dāvinājumus:

  • budžeta iestādei;
  • Latvijā reģistrētai biedrībai, nodibinājumam, reliģiskai organizācijai vai to iestādei, kurai piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss;
  • ES vai EEZ valstī reģistrētai nevalstiskai organizācijai, kura darbojas sabiedriskā labuma organizācijas nosacījumiem pielīdzināmā statusā;
  • Latvijā reģistrētai politiskajai partijai.

Ziedojumu un dāvinājumu nevar iekļaut attaisnotajos izdevumos, ja ziedojuma mērķī ietverta tieša vai netieša norāde uz konkrētu personu kā ziedoto līdzekļu saņēmēju, ja tā ir ar ziedotāju saistīta persona, ziedotāja darbinieks vai ziedotāja darbinieka ģimenes loceklis.

Dokumentus (piemēram, maksājuma izrakstu), kas apliecina veikto ziedojumu vai dāvinājumu, norāda gada ienākumu deklarācijas pielikumā D4 “Attaisnotie izdevumi par izglītību, ārstnieciskajiem pakalpojumiem, ziedojumiem un dāvinājumiem”. Gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanas kārtība noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr.662 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību”.