Darba tirgus strauji mainās un kvalificētu darbinieku pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. Daudzi uzņēmēji saskaras ar jautājumu, kā strādāt gudrāk un produktīvāk? Palielināt algu vai tomēr ir kāds cits, produktīvāks risinājums?

Strādāt produktīvi nozīmē izmantot savus resursus - laiku, enerģiju un uzmanību, lai sasniegtu savus mērķus un uzdevumus.

Daži padomi, kā strādāt produktīvi:

  • izveidojiet plānu – ievērojot prioritātes un noteiktos termiņus
  • rūpējieties par savu veselību (sabalansēts uzturs, fiziskas aktivitātes, pietiekams miegs);
  • atvelciet elpu - nav vērts spiest sevi strādāt bez atpūtas. Sajūti, kad esi noguris un ir laiks pārtraukt darbu, lai atgūtu spēkus un koncentrētos uz nākamo darba dienu;
  • koncentrējieties uz svarīgāko - sāciet ar visbūtiskākajiem uzdevumiem, lai izmantotu savu enerģiju un laiku efektīvi;
  • izmantojiet pauzes. Lai nodrošinātu produktivitāti, ir svarīgi izmantot pauzes, lai atpūstos un atjaunotu savas enerģijas rezerves. Tas var palīdzēt uzlabot jūsu koncentrēšanās spēju un izturību, kas var nodrošināt, ka jūsu darbs ir efektīvs un efektīvs.

“Latvijas produktivitātes ziņojumā 2022” tiek minēts, ka darbaspēka pieejamībai un kvalitātei ir būtiska loma produktivitātes paaugstināšanā. Lai sekmētu cilvēkkapitāla attīstību, Latvijā ir īstenotas vai sāktas vairākas reformas, kuru pozitīvo ietekmi uz kopējo produktivitātes līmeni var sagaidīt tikai vidējā vai ilgtermiņā. Galvenie Latvijas darba tirgus izaicinājumi vidējā termiņā saistāmi ar darbaspēka novecošanos un darba roku trūkumu.

Lai gan inflācija ir strauji kāpusi, pārsniedzot jau 20%, un darbinieku noturēšanai būtu jāpaceļ algas, darbinieku lojalitāti uzņēmumam ne vienmēr nosaka algas pielikums. Tajā vietā rūpīgi izstrādāta un regulāri pilnveidota personāla motivācijas jeb bonusu sistēma ir līdzvērtīgi svarīga darbinieku motivācijā. Uzņēmuma personāldaļa un vadības komandas bieži saskaras ar izaicinājumu - kādus jaunus un vēl nebijušus bonusus ieviest?

Apmaksātas pusdienas un veselības aprūpes pakalpojumi ir vieni no visbiežāk novērtētiem motivācijas instrumentiem Latvijas un Eiropas mērogā. Artūrs Piliksers, viens no "Bonusukarte.lv" līdzīpašniekiem, skaidro: "Kā mēs visi zinām, uzņēmuma veiksmes stāsta formula ir ļoti vienkārša. Jo apmierinātāks un produktīvāks būs darbinieks, jo veiksmīgāk uzņēmums spēs attīstīties un izvērst savu produktus un pakalpojumus Latvijas un starptautiskajos tirgos."

Bonusu karte piedāvā papildināt darbinieku labumu grozu un motivēt darbiniekus, izmantojot unikālu un vienlaikus universālu risinājumu. Tā ir personalizēta darba devēja "Mastercard" bankas maksājumu karte, kas darbiniekam ļauj darba devēja noteiktā apmērā apmaksāt ēdināšanas un ārstniecības izdevumus.

Bonusu kartes viens no būtiskākajiem ieguvumiem ir iespēja saņemt nodokļu atvieglojumus (saskaņā ar IIN likumu 8.panta 15.daļu, līdz 480 eiro gadā vienam darbiniekam apmaksāti ēdināšanas un ārstniecības izdevumi netiek aplikti ar darba spēka nodokļiem).