Ir grūti iedomāties, ka vēl pirms 10 gadiem tās bija vien 2 stundas dienā, kas tika pavadītas, izmantojot internetu. Šodienas iespējas savu laiku pavadīt digitālajā pasaulē ir nozīmīgi paplašinājušās. Pirms gada, kā vēsta “Digital 2023” apkopotie dati, darbspējīga vecuma interneta lietotāji tiešsaistē pavadīja vidēji 7 stundas dienā, tomēr jaunākie pētījumi liecina, ka pavadītais laiks šogad ir samazinājies līdz 6 stundām un 37 minūtēm dienā.

Nav jaunums, ka sociālo mediju izmantošana kļuvusi par vienu no populārākajām aktivitātēm internetā, un ekonomiski nodarbināts interneta lietotājs sociālajās platformās vien pavada vairāk nekā 2,5 stundas dienā, kas ir augstākais rādītājs, kāds līdz šim pieredzēts.

Laiks

Zīmīgi, ka viens no lielākajiem stāstiem milzīgajā “Digital 2023” pārskatu kolekcijā ir par to, ka laiks, ko pasaule pavada tiešsaistē, pēdējos gados ir sarucis vismaz par 5,5% jeb 23 minūtēm dienā, kas pasaules mērogā kaut nedaudz, bet liecina par paradumu izmaiņām.

Kopējā tiešsaistē pavadītā laika samazināšanās stāsta par digitālās uzvedības tendencēm pasaulē, bet datos nekas neliecina, ka interneta nozīme cilvēku dzīvē kļūst mazsvarīgāka. Drīzāk rūpīgāka datu analīze liecina, ka cilvēki savās tiešsaistes darbībās kļūst pārdomātāki un mērķtiecīgāki, vai, citiem vārdiem sakot, cilvēki aizvien biežāk digitālajā vidē dod priekšroku kvalitātei, nevis kvantitātei.