Pastāvēs, kas mainīsies uz augšu, – vērtējot Latvijā notiekošo ekonomikā un mūsu visu dzīvē beidzamajos pāris gados, optimistiski saka “Valmiermuižas alus” darītavas saimnieks Aigars Ruņģis.

Allaž būtisks jautājums uzņēmējdarbībā ir bijusi nodokļu politika – cik veiksmīga tā, jūsuprāt, ir Latvijā? Kas tajā būtu vai nebūtu jāmaina?

Pirmkārt, “neparedzamība” ir vārds, kas raksturo nodokļu politiku Latvijā. Atceros, ka arī 2009. gadā solīja nodokļus nepaaugstināt globālā pasaules krīzē, bet Valda Dombrovska valdība akcīzes nodokli alum pacēla tajā gadā pat divreiz. Vienreiz pavasarī un otrreiz – vasarā. Izjutu to īpaši sāpīgi, jo sanāca, ka krīzes dziļākajā bedrē uzsākām pārdot “Valmiermuižas alu”, bet izķepurojāmies. Arī šogad Covid-19 apstākļos solīja necelt nodokļus, bet akcīzes nodokli pavasarī alum paaugstināja. Nodokļu neprognozējamība prasa papildu izmaksas, laiku, katru gadu pielāgojot saimniecību, līdz ar to netiek veltīta pienācīga uzmanība, piemēram, eksporta attīstībai. 

Otrkārt, neko jaunu nepateikšu, – ražot Latvijā ir dārgāk nekā Igaunijā un Lietuvā augstāku darbaspēka nodokļu un lielāka OIK dēļ. Tādēļ “Cido” grupai piederošās “Lāčplēša alus” darītava Lielvārdē un “Līvu alus” darītava Liepājā savu darbību pārcēlušas uz Lietuvu, kur lētāk. Arī “Aldaris” lielāko daļu alus ražošanas pārcēlis uz Igauniju un Lietuvu. Tādēļ uz viņu aizmugurējām etiķetēm visbiežāk redzēsim uzrakstu “izplatītājs”, nevis “ražotājs”. Rezultātā Latvija ir pārliecinoši kļuvusi par alus importētāju, jo vairāk nekā 60% Latvijā pārdotā alus nav ražots pie mums, lai arī etiķetes veikalu plauktos rotā latviski nosaukumi. Alus ir ar augstu pievienoto vērtību, jo tā sastāvā gandrīz 90% ir ūdens.

Latvijā aug graudu eksports un alus imports. Tas ir tāpat kā eksportēt baļķus un importēt mēbeles. Beidzamajos desmit gados ekonomikas attīstības rādītājos Latvija arvien vairāk iepaliek aiz Igaunijas un Lietuvas. Priecē, ka šogad un nākamgad par kripatiņu tiek samazināti darbaspēka nodokļi. Mazi solīši pareizā virzienā. Bet, lai noķertu kaimiņus, būtu jāsper daudz platāki soļi.