Pārtikas nozare ir un būs viena no svarīgākajām ne tikai valsts ekonomikā, bet arī iedzīvotāja ikdienas dzīvē. Latvijā pārtikas cenas ir augstākas nekā kaimiņvalstīs, tāpēc šobrīd tiek plānoti vērienīgi likumu grozījumi. Kāpēc tā? Uz sarunu aicinājām Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāju Ināru Šuri, lai noskaidrotu, kā šobrīd klājas pārtikas nozares uzņēmumiem Latvijā un ar kādiem izaicinājumiem tie saskaras.  

Lai gan gads jau kārtīgi ieskrējies, gribas tomēr nedaudz atskatīties uz aizgājušo, kāds tas bijis Latvijas pārtikas uzņēmumiem?

Jāatzīst, ka pārtikas nozarē katrs gads ir izaicinājums, bet tas pārbauda nozares izturību. Tāds bija arī 2024.gads Latvijas pārtikas uzņēmumiem – tas nebija viegls, taču vienlaikus apliecināja nozares izturību un spēju pielāgoties mainīgajiem apstākļiem. Vienu gadu tie var būt politiski satricinājumi, nākamajā tās var būt globālas kataklizmas, biržas vai izejvielu cenu svārstības, darbaspēka trūkums vai kas cits. Protams, tas skar ne tikai pārtikas nozari, bet jebkuru jomu.

Pagājušajā gadā pārtikas ražotāji saskārās ar ražošanas izmaksu kāpumu, ko veicināja izejvielu sadārdzināšanās, darbaspēka izmaksu pieaugums, loģistikas izmaksas, dabasgāzes akcīzes pieaugums, apsaimniekošanas izdevumi u. c. Vienlaikus daudzi uzņēmumi veiksmīgi strādāja pie produktu eksportspējas stiprināšanas un jaunu tirgu apgūšanas, kas ļāva kompensēt daļu no pieaugošajām izmaksām.

Mūsu pārtikas nozarei izaicinājums bija un ir ražotāju attiecības ar lielveikaliem un vietējo preču īpatsvars veikalu plauktos. Ne mazāk svarīgs uzdevums vienmēr bijis un būs arī pārtikas eksporta palielinājums.

Kādas bija LPUF galvenās rūpes?

LPUF galvenās rūpes pagājušajā gadā bija saistītas ar nozares konkurētspējas stiprināšanu un pārstāvību valsts līmenī. Mūsu prioritāte bija vērst uzmanību uz nozares vajadzībām attiecībā uz vienlīdzīgiem konkurētspējas nosacījumiem, nodokļu politiku, kā arī uz problēmām, kas saistītas ar darbaspēka trūkumu. Tāpat aktīvi strādājām pie vietējo pārtikas produktu popularizēšanas, veicinot sabiedrības informētību par kvalitatīvas un vietējas izcelsmes pārtikas nozīmi.

LPUF turpināja darbu pie Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas attīstības un stiprināšanas, piesaistot tai jaunus ražotājus. Liela uzmanība tika pievērsta pārtikas ražotāju izglītošanai par ilgtspējīgu ražošanu un vides prasību ievērošanu, kas kļūst arvien aktuālākas gan vietējā, gan starptautiskajā tirgū.

Lai gan 2024.gads bija sarežģīts, tas vienlaikus parādīja Latvijas pārtikas nozares uzņēmumu spēju rast risinājumus un saglabāt augstu kvalitātes latiņu. Mēs raugāmies nākotnē ar cerību, turpinot kopīgi strādāt pie ilgtspējīgas nozares attīstības.

Ar kādām cerībām un apņemšanos raugāties uz šo gadu?