Bieži vien dažādos procesos, tostarp virzībā uz digitālo vidi un uzņēmējdarbības caurspīdīgumu, svarīgi redzēt visu "lielo bildi", atzīst Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere. Kādi izaicinājumi šajos procesos jau pārvarēti, bet kuri uzdevumi vēl ir dienaskārtībā?

Šovasar aprit deviņi gadi, kopš vadāt Uzņēmumu reģistru (UR). Kas, jūsuprāt, ir galvenie aspekti, kas mainījušies uzņēmumu darbības jomā šajā laikā?

Manuprāt, galvenais, kas varētu iezīmēt šo laiku, īpaši beidzamos gadus, ir izmaiņas saistībā ar informācijas pieejamību no UR. Agrāk fokuss vienmēr bija uz reģistrācijas ātrumu, bija pat sava veida sacensības ar citām valstīm šajā jomā. Savukārt tagad ir izdevies panākt lūzuma punktu uzņēmējdarbības vides caurspīdīguma virzienā, akcentējot datu pieejamību. Ir svarīgi iedibināt principu, ka UR ir kā uzņēmējdarbības skatlogs. Vismaz juristu vidū tas jau iepriekš bija skaidrs. Tagad uzņēmējiem ir pieejami dažādi dati, turklāt bez maksas, un tas nav mazsvarīgi. Tāpat jāpiemin patieso labuma guvēju reģistrācija, ko var izmantot sabiedrība, jo tagad ir labi redzams, kas stāv aiz katra konkrētā uzņēmuma.