Santa Purgaile Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājas amatā ievēlēta vien pērnā gada rudenī, taču īsā laikā jau risinājusi daudz aktuālu problēmu. Kā atzīst viņa pati, visi šie mēneši pavadīti, kopā ar kolēģiem strādājot teju diennakts režīmā, taču vienlaikus ir arī prieks, ka pirmie darba augļi jau redzami.

Kādas šobrīd ir jūsu darba prioritātes?

Kopš manas stāšanās FKTK vadītājas amatā būtiskākā prioritāte, protams, bija "Moneyval" novērtējums un izvairīšanās no Latvijas iekļaušanas "pelēkajā sarakstā". Tajā ieguldīts maksimāli daudz spēka un enerģijas, taču šobrīd ir gandarījums, jo rezultāts ir labs. Varam atzīmēt, ka pirmais un svarīgākais uzdevums ir izpildīts. Vienlaikus gan jāņem vērā, ka darbs šajā virzienā neapstājas, tas jāturpina, jāpilnveido lietas, kas vēl nav perfektas. Tagad to varam darīt normālākā ikdienas režīmā, komandai vairs nav jābūt 24/7 gatavībā un nepārtrauktā stresā.

Otra lieta, kas šobrīd ir svarīga, – sarunas ar baņķieriem un uzņēmējiem par lielākajām neskaidrībām un šķēršļiem, kas kavē veiksmīgāku sadarbību. Esam apmeklējuši daudzus forumus, sazinājušies ar dažādām asociācijām, tirdzniecības kamerām, tikušies ar Ārvalstu investoru padomi utt., cenšoties identificēt problemātiskās jomas. Tālāk jau darba grupās un ar bankām diskutēsim par iespējamiem risinājumiem. Pēc tam, lai risinātu aktuālās problēmas, taps skaidrojumi un normatīvo aktu komentāri. Vienlaikus šobrīd ir arī indikācijas, ka atsevišķi normatīvi būs jāmaina vai precīzāk jādefinē konkrētas normas. Tas tiešām ir intensīvs un grūts darbs, jo ir jāatrod balanss, lai visām pusēm veidotos vienota izpratne dažādos jautājumos, t.i., tāda, kāda bijusi normatīvo aktu izstrādātājam, nevis attīstījusies interpretāciju ceļā. Pati sev šo gadu esmu definējusi kā sabalansēšanas gadu. Apzinos, ka lietas nevaram mainīt dienas vai pat mēneša laikā, taču pamazām darīsim visu, lai būtu jūtams pozitīvs efekts un bankas saprastu, kas tām jādara, lai tās nebūtu pārlieku striktas pret uzņēmējiem. "Līdzsvara meklēšana" – tas šobrīd ir mans aktuālākais vārdu salikums.