Pandēmijas skarbos biznesa vides apstākļus, kuri divu gadu garumā ietekmējuši neskaitāmu uzņēmumu darbību, šogad nomainījis nevis sen gaidīts atelpas brīdis, bet jauni izaicinājumi. Kā uzņēmēji tiek ar tiem galā? Un kāda ir situācija tieši maksājumu kavējumu nozarē?

Ir vērojama situācija – Ziemeļeiropas uzņēmumi biežāk nekā citi Eiropā apgalvo, ka to uzņēmējdarbība pašlaik ir vājāka nekā pirms pandēmijas. Saskaņā ar Eiropas vadošā kredītu pārvaldības uzņēmuma "Intrum" ikgadējā pētījuma "Eiropas maksājumu ziņojums 2022" datiem šis viedoklis visvairāk izplatīts ir tieši Baltijas valstīs.

Pandēmijas radītais "sniega bumbas" efekts

Vairāk nekā puse jeb 53% Latvijas uzņēmumu atzīst, ka šobrīd joprojām ir būtiski vājāki nekā pirms pandēmijas iestāšanās, tikmēr Igaunijā šādi uzskata 63%, bet Lietuvā – 66%. Eiropas kopējais noskaņojums ir nedaudz pozitīvāks nekā Baltijas valstīs – 49% Eiropas uzņēmumu ir apliecinājuši, ka vēl nav atgriezušies pie pirmspandēmijas rādītājiem. Tādējādi vidēji katram otrajam uzņēmumam gan Eiropā, gan arī Latvijā ir grūtības pielāgoties pašreizējai ekonomiskajai turbulencei.