Mūsu ikdienā parādās arvien vairāk dažādu elektronisko pakalpojumu un iespēju, tādēļ rodas arī situācijas, kad ārvalstniekiem ir problēmas piekļūt Latvijas elektroniskajiem pakalpojumiem vai elektroniski parakstīt dokumentu. Tiem, kam ir Latvijā izdotas personas apliecības un Latvijas drošais elektroniskais paraksts, viss ir vienkārši. Bet kā rīkoties ārvalstniekiem, kuru biznesa vai citas aktivitātes Latvijā saistītas ar nepieciešamību izmantot Latvijas elektroniskos pakalpojumus?

Kas ir ārzemnieka eID karte?

Latvijas priekšrocība ir lielais un arvien pieaugošais elektronisko jeb e-pakalpojumu klāsts, un ekonomiski aktīviem ārzemniekiem nereti rodas problēma, ka šie pakalpojumi (piemēram, oficiālās elektroniskās adreses izveidošana) pieejami, tikai autorizējoties ar Latvijā izdotām elektroniskajām identifikācijas kartēm jeb eID kartēm. Šādā situācijā noderīgs būs jaunais rīks – ārzemnieka eID karte, kas paredzēta ārzemnieku identificēšanai Latvijas digitālajā vidē. Kas to varēs saņemt, un kā to izmantot?

Jau līdz šim dažādu ES valstu pilsoņi bez problēmām varēja parakstīt dokumentus ar savas valsts drošo e-parakstu, ja izmantots ASICE formāts, un šādi paraksti derīgi visās ES valstīs, kas ir ļoti ērti. Taču ārezmniekiem ar savas valsts eID kartēm vai citiem rīkiem nav piekļuves Latvijas e-pakalpojumiem. Savukārt trešo valstu pārstāvji nevar ne parakstīt e-dokumentus Latvijas un ES formātos, ne piekļūt Latvijas e-pakalpojumiem.

Jaunā ārzemnieka eID karte šo problēmu atrisinās, turklāt neatkarīgi no tā, vai ārzemnieks ir no ES vai trešajām valstīm.