Korporatīvā pārvaldība un biržas kotēšana ir cieši saistīti koncepti, jo kotēšanas prasības un noteikumi, kuriem jāatbilst, bieži ietver daudzus korporatīvās pārvaldības standartus un labas prakses principus.

Raksta līdzautore: Ieva Tillere-Tilnere, SIA “KPMG Law ZAB” partnere, zvērināta advokāte

Korporatīvās pārvaldības mērķis ir palīdzēt izveidot vidi, kurā valdītu uzticēšanās, caurskatāmība un atbildība, kas nepieciešama ilgtermiņa ieguldījumu, finanšu stabilitātes un godprātīgas komercdarbības veicināšanai, tādējādi atbalstot spēcīgāku izaugsmi un paredzot iekļaujošāku sabiedrību. Ieviešot uzņēmumā labu korporatīvo pārvaldību, tiek uzlabota darbības efektivitāte, tiek mazināta konfliktu iespējamība un tiek veicināta ilgtspējīga attīstība. Minētais vairo akcionāru un jaunu investoru uzticību un ieinteresētību uzņēmuma darbībā. Bet jo lielāka interese no investoriem, jo vērtīgāks uzņēmums, un tieši augsts investoru novērtējums atalgo biržā kotēta uzņēmuma īpašniekus.

Uzņēmums, sagatavojoties akciju kotācijai biržā, piemēram, izmantojot sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (IPO), veic ievērojamu darbības un procesu sakārtošanu. Tas nozīmē, ka uzņēmums rūpīgi pārskata un uzlabo savu darbības efektivitāti, organizācijas struktūru un vadības procesus. Šāda rūpīga gatavošanās var kalpot kā katalizators korporatīvās pārvaldības uzlabošanai, jo tā prasa lielāku caurskatāmību, atbildību un ilgtspējīgu izaugsmi.

Kotēšanās biržā ir būtisks solis uzņēmuma attīstībā, jo tas piesaista plašu investoru interesi un akcionāru loku. Potenciālie akcionāri ir ieinteresēti iegādāties uzņēmuma akcijas, jo tas nozīmē, ka viņi kļūst par uzņēmuma īpašniekiem un tiek iesaistīti uzņēmuma darbības un lēmumu pieņemšanā. Šāda iesaistīšanās akcionāru lomā prasa uzņēmumam nodrošināt regulāru informācijas atklāšanu par finanšu stāvokli, darbību un stratēģiju. Tas veicina uzņēmuma atbildīgumu pret akcionāriem un palielina uzticību no investoru puses.

Kotēšanās biržā ir stingras prasības attiecībā uz finanšu informācijas atklāšanu. Uzņēmumiem ir jāievēro plašas un detalizētas finanšu atskaites, kas ietver darbības rādītājus, risku novērtējumus un nākotnes prognozes. Šāda prasība veicina uzņēmuma finanšu caurskatāmību un atklātību, nodrošinot investorus ar nepieciešamo informāciju, lai veiktu informētus lēmumus par ieguldījumiem. Šāda un cita iekšējās informācijas atklāšana tiek samērā plaši regulēta gan ar Eiropas Savienības tieši piemērojamiem tiesību aktiem, gan ar biržas noteikumiem, kā arī ar Latvijas likumiem un Latvijas Bankas izdotiem noteikumiem.

Viena no būtiskajām investoru gaidām un pat biržas prasībām, kotējoties biržā regulētajā sarakstā, ir veidot uzņēmumā efektīgu un neatkarīgu padomi. Padomes locekļiem būtu jābūt ar dažādu kvalifikāciju un pieredzi. Neatkarīgi padomes locekļi darbojas kā objektīvi vadības lēmumu pārraugi, un viņiem ir būtiska loma akcionāru interešu aizsardzībā, palīdzot samazināt interešu konfliktus un uzlabojot valdes spēju pieņemt objektīvus lēmumus.

_______________________________________________________________________

Caurspīdīga atalgojuma politika arī veicina vadības pārliecību par tās atbilstību kvalifikācijai un pievienotajai vērtībai, ko viņi sniedz uzņēmuma veiksmīgas ilgtermiņa darbības nodrošināšanā

_______________________________________________________________________

Vienlīdz būtiski investoru acīs ir veicināt vadības interesi panākt uzņēmuma mērķus, līdz ar to tiek sagaidīts, ka vadības atalgojumu ietekmē uzņēmuma darbības rādītāju un ilgtermiņa stratēģisko mērķu realizācija. Caurspīdīga informācijas atklāšana par vadītāju atalgojumu nodrošina, ka akcionāri var ar to rūpīgi iepazīties un sniegt atgriezenisko saiti. Caurspīdīga atalgojuma politika arī veicina vadības pārliecību par tās atbilstību kvalifikācijai un pievienotajai vērtībai, ko viņi sniedz uzņēmuma veiksmīgas ilgtermiņa darbības nodrošināšanā, paaugstinot viņu motivāciju.

Augstākminētie un citi korporatīvās pārvaldības principi ir aprakstīti Tieslietu ministrijas Korporatīvās pārvaldības padomes izstrādātajā Korporatīvās pārvaldības kodeksā. Kodekss kopumā ietver 17 principus attiecībā uz uzņēmumu efektīgu pārvaldību un caurskatāmību, kuru ievērošana ir svarīga uzņēmumiem, kuri vēlas startēt biržā.

Kotēšana biržā ir svarīgs un daudzpusējs process, kas spēj veicināt un stiprināt uzņēmuma korporatīvo pārvaldību, tādējādi uzlabojot uzņēmuma darbību un iegūstot uzticību no akcionāru un sabiedrības puses. Lai gan kotēšana biržā nav absolūti obligāts priekšnoteikums labai korporatīvajai pārvaldībai, tā ir ļoti efektīva metode, kas var kalpot kā ievērojams stimuls un sistēma uzņēmumam attīstīties un pielāgoties augošajiem prasību standartiem. Tajā pašā laikā uzņēmums ar sliktu korporatīvo pārvaldību nespēs piesaistīt adekvātu investoru uzmanību, līdz ar to primāri vēlme vai vajadzība piesaistīt naudu no investoriem, izmantojot biržu, pavisam noteikti veicina korporatīvas pārvaldības uzlabošanos uzņēmumā.