Globālās slimības Covid-19 izraisītā ekonomikas krīze rada daudz jautājumu par ekonomiskajiem procesiem nākotnē gan Latvijā, gan pasaulē. Viens no tiem – kādas izmaiņas gaidāmas dažādu resursu cenu jomā? Ar ko jārēķinās uzņēmējiem, kuru darbība atkarīga no šīm cenām?

Drīzāk pieaugošas cenas

AS “Citadele banka” ekonomists Mārtiņš Āboliņš uzskata, ka resursu cenām būs vērojama drīzāk pieaugoša tendence. “Šobrīd daudzās valstīs ir spēkā dažādi pasākumi Covid-19 izplatības ierobežošanai, un tam ir negatīva ietekme uz ekonomiku, taču pavasarī vīrusa izplatība mazināsies un līdz ar plašāku Covid-19 vakcīnas pieejamību globālā ekonomikas aktivitāte atkopsies,” secina M. Āboliņš.

Viņš norāda, ka arī Ķīnas ekonomika šķietami sekmīgi atguvusies no Covid-19 šoka un turpina augt. Tas veicināšot arī dažādu resursu pieprasījumu. Tikmēr lielā nenoteiktība un Covid-19 izplatība atbilstoši ekonomista teiktajam negatīvi ietekmē arī resursu ieguvi un investīcijas, kas arī veicina cenu kāpumu, ekonomikai strauji atkopjoties. “Vienlaikus ekonomiskās aktivitātes atkopšanās jau vismaz daļēji ņemta vērā finanšu tirgos, un naftas, industriālo metālu, kā arī pārtikas cenas pasaulē kopš pavasara būtiski kāpušas. Piemēram, pārtikas un vara cenas jau pārsniegušas līmeni, kāds bija pirms Covid-19, tādēļ ļoti strauju cenu pieaugumu es pagaidām nesagaidu,” tā M. Āboliņš.