Bezkoda risinājumu ieviešana ir viens no automatizācijas veidiem, kurā paši darbinieki bez informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistu vai programmētāju iesaistes veido lietojumprogrammas un darba automatizācijas rīkus, kas rezultātā atvieglo viņu pašu veikto darbu un biznesa procesus. Kāpēc vajadzīgi bezkoda risinājumi? Kā tos ieviest uzņēmumā?

“Excel” prasmes var būt noderīgas

Nesenā “Acuity Training” pētījumā konstatēts, ka biroja darbinieki 38% sava laika pavada, izmantojot “Excel”, neskatoties uz to, ka lielākā daļa šo lietotāju nekad nav piedalījusies formālajās apmācībās.  “Excel” lietotāji, kas nemaz nav pieredzējuši lietotāji vai IT speciālisti, vairumā nepilnīgi pārzina “Excel” pamata funkcionalitāti un iespējas, tāpēc pavisam neefektīvi pielieto šo rīku ikdienas darbā.

Kā “Excel” pielietojuma prasmes ir saistītas ar bezkoda automatizācijas ieviešanu?

Automatizācija ir būtiski saistīta ar loģiskām zināšanām. Tā ietver algoritmu veidošanu, noteikumu definēšanu un instruēšanu mašīnām veikt uzdevumus, ko iepriekš veica cilvēks. Spēja sadalīt sarežģītas procedūras loģiskos soļos ir fundamentāla veiksmīgai automatizācijai. Taču lietotājam, kas nav programmētājs, pamata izpratne par, piemēram, “Excel”, kas ļauj organizēt, analizēt un prezentēt datus, var palīdzēt saprast automatizācijas pamata struktūras.

“Excel” funkcijas, datu apstrādes rīki, formulu veidošana un datu vizualizācija māca domāt sistēmiski un secīgi. Tās ir prasmes, kas tieši pārnesamas uz loģiskām zināšanām, pamatjēdzienu izpratni un automatizācijas procesu izveidi. Praksē esmu novērojis, ka darbu automatizācijas pamata šķērslis ir tieši vienkāršo pamatprincipu vai konceptu nezināšana, ko varētu apgūt ar vienkāršāko rīku ikdienas pielietojumu, tostarp “Excel”.

Kad darbinieki kļūst prasmīgi šajos pamatjēdzienos, ir izveidota bāze. Tad viņi ir gatavi darba uzsākšanai ar sarežģītākiem automatizācijas mehānismiem.

Bezkoda un mazkoda programmatūras izstrāde

Bezkoda un mazkoda izstrāde ir programmatūras izstrādes koncepcija, kas lietotājiem nodrošina iespējas vizuālai lietojumprogrammu izveidei bez kodēšanas vai tikai ar nelielu kodēšanu. Tā veicina ātru lietojumprogrammu izstrādi, padarot lietotāja pieredzi pieejamāku.

Šī izstrāde parasti ir balstīta uz mākoņdatošanas pakalpojumu automatizācijas rīkiem, kas nodrošina iespējas izstrādāt uz konfigurācijām bāzētas lietojumprogrammas. Izmantojot mazkoda izstrādes platformas, izstrādātāji (lietotāji) vizuāli velk un nomet saskarnes uz iepriekš izveidotas komponentes lietojumprogrammas konstruktora grafiskajās saskarnēs, lai ātri izstrādātu un izvietotu lietojumprogrammas vai procesa automatizāciju.

__________________________________________________________________________

Gan bezkoda, gan mazkoda izstrādes platformas apkopo rīkus un dod iespēju netehniskiem lietotājiem ātri izstrādāt un izvietot lietojumprogrammas

__________________________________________________________________________

Kā izstrādes platformas tās atvieglo lietojumprogrammu vai procesa automatizācijas ātru izveidi, izvietošanu, izpildi un pārvaldību. Mazkoda izstrādes platformā izstrādātāji var viegli veidot lietotāja saskarnes, definēt biznesa procesus un piekļūt datu pakalpojumiem, vienkāršojot un racionalizējot izstrādes procesu. Turklāt tās papildus piedāvā arī programmatūras izvietošanu vienā solī – uzreiz palaist lietojumprogrammu vai uzsākt automatizētā procesa izpildi, vēl vairāk vienkāršojot lietojumprogrammu izstrādes un izvietošanas iespējas.

Lai gan mazkoda izstrādes platformās vietām joprojām ir jāievieto programmatūras kods, to pielietojums ikdienā ievērojami samazina kopējo manuālās kodēšanas apjomu, ļaujot izstrādātājiem vairāk koncentrēties uz lietojumprogrammas biznesa loģiku un funkcionalitāti. Savukārt, bezkoda izstrādes platformas līdzīgā veidā nodrošina personām ar ierobežotu kodēšanas pieredzi un prasmēm veidot savas lietojumprogrammas, nerakstot kodu vispār. Šādu platformu iespējas un uzbūve ir līdzīga mazkoda izstrādes platformām. Abas ir veidotas, izmantojot vizuālas un lietotājam draudzīgas pieejas palīdzību, lai vienkāršotu un paātrinātu lietojumprogrammu izstrādes procesu.

“Pilsonis izstrādātājs”

Vairākas šādas platformas papildus ietver mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās iespējas, savukārt, daži mākslīgā intelekta rīki pilnveido bezkoda un mazkoda iespējas. Šādas jaunās parādības izstrādes platformu vidū nodrošina lietotājiem papildu iespējas ar vēl lielāku ātrumu uzsākt sava darba automatizāciju, pielietojot uz mākslīgā intelekta bāzētus rīkus, kā arī saņemot automātiskos ieteikumus par lietojumprogrammas izveidi no izstrādes platformas iebūvētā mākslīgā intelekta. 

Abstrahējot sarežģītas kodēšanas koncepcijas, gan bezkoda, gan mazkoda izstrādes platformas apkopo rīkus un dod iespēju netehniskiem lietotājiem ātri izstrādāt un izvietot lietojumprogrammas, tādējādi demokratizējot programmatūras izstrādes procesu.

Šī demokratizācija nozīmē, ka tīmekļa un lietotņu izstrādes projekti vairs nav kvalificētu izstrādātāju joma un tie ir pieejami un realizējami plašākai “pilsoņu izstrādātāju” kopienai. “Pilsoņa izstrādātāja” (citizen developer) jēdziens attiecas uz personu, kas nav profesionāli apmācīta kā programmatūras izstrādātājs, taču izmanto bezkoda un mazkoda izstrādes platformas, lai izveidotu lietojumprogrammas vai programmatūras risinājumus.

Šie izstrādātāji parasti ir tādi biznesa lietotāji, kuriem ir dziļa izpratne par savas organizācijas procesiem un prasībām, kā rezultātā viņiem ir izšķiroša loma digitālās transformācijas virzīšanā savā organizācijā, mazinot plaisu starp biznesa vajadzībām un IT iespējām.

Šādu izstrādes platformu izmantošana dod iespēju “pilsoņiem izstrādātājiem” veidot lietojumprogrammas, kas pielāgotas viņu komandas īpašajām vajadzībām, kā rezultātā paplašinot organizācijas tehnoloģiskās iespējas, kā arī uzlabojot tehnoloģisko risinājumu pieejamību un atvieglojot IT nodaļas slogu.

Digitālās tendences

Vairāki pētījumi sniedz ieskatu pašreizējās tendencēs un bezkoda izstrādes platformu ietekmē inovāciju virzībā un digitālās transformācijas paātrināšanā, kā arī liecina, ka bezkoda izstrādes platformu lietojums pieaug. Tiek prognozēts, ka 2023.gadā mazkoda lietojumprogrammu platformas būs lielākā mazkoda izstrādes tehnoloģiju tirgus sastāvdaļa, kas, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, pieaugs par 25%, sasniedzot gandrīz 10 mljrd. ASV dolāru. Līdz 2026.gadam izstrādātāji ārpus formālajām IT nodaļām (lietotāji) veidos vismaz 80% no mazkoda izstrādes rīku lietotāju bāzes, salīdzinot ar 60% 2021.gadā. Tāpat tiek aplēsts, ka jau līdz 2024.gadam mazkoda lietojumprogrammu izstrāde, pēc  “Gartner report: Magic quadrant for enterprise low-code application platform” datiem, ietvers vairāk nekā 65% no visām lietojumprogrammu izstrādes aktivitātēm.

Bezkoda izstrādes platformu izmantošana ir piedzīvojusi būtisku pieaugumu Covid-19 pandēmijas izraisītās digitālās transformācijas paātrināšanās dēļ. Šī izaugsme turpinās arī tagad.

Uzņēmums “Zappier”, kas specializējas automatizācijas jomā, veicis pētījumu par bezkoda lietotājiem.

Grafiki_kopa_13_09.png

Atšķirīgie aspekti

Bezkoda un mazkoda pieejas no tradicionālās izstrādes atšķiras vairākos aspektos, kas iekļauj tehnisko pieredzi un zināšanas, izstrādes laiku un sadarbību, elastīgumu un pielāgošanu, uzturēšanu un atbalstu.

Tehniskā pieredze un zināšanas

Tradicionālajām izstrādes pieejām bieži ir nepieciešamas īpašas tehniskās zināšanas un kodēšanas prasmes. Lai ieviestu un uzturētu risinājumus, ir nepieciešami izstrādātāji, kas pārzina programmēšanas valodas un integrācijas metodes.

Bezkoda izstrādes platformas ir izstrādātas tā, lai tās būtu lietotājam draudzīgas un pieejamas bez plašas kodēšanas pieredzes. Šo platformu vizuālais un intuitīvais raksturs pazemina zināšanu barjeru, ļaujot lietotājiem ātri aptvert koncepcijas, sākt veidot savas lietojumprogrammas un veikt darba automatizāciju bez plašas apmācības. Demokratizējot šo procesu, organizācijas var izmantot iesaistīto personu unikālo ieskatu un biznesa jomas zināšanas, tādējādi nodrošinot efektīvāku un uz uzņēmējdarbību vērstu lietojumprogrammu un darba automatizācijas risinājumu veidošanu.

Izstrādes laiks un sadarbība

Tradicionālā izstrāde, izmantojot esošās pieejas, parasti ietver pielāgota pirmkoda rakstīšanu, programmatūras konfigurēšanu vai tiešo savienojumu ieviešanu, kā rezultātā šim procesam var būt vajadzīgs ievērojams izstrādes laiks.

Bezkoda izstrādes platformas piedāvā ātras izstrādes iespējas. Šo platformu vizuālais un modulārais raksturs ļauj lietotājiem ātri izveidot integrācijas, montējot iepriekš iebūvētus komponentus un konfigurējot darbplūsmas, samazinot izstrādes laiku un paātrinot integrācijas procesu.

Elastīgums un pielāgošana

Esošās izstrādes pieejas nodrošina izstrādātājiem plašu kontroli un elastību, jo, pielāgojot pirmkodu un konfigurācijas, iespējams precizēt un risināt konkrētas prasības.

Bezkoda izstrādes platformās bieži ir pielāgošanas ierobežojumi, kas attiecas uz nestandarta risinājumu izveidi vai sarežģīta procesa ieviešanu. Tās nodrošina iepriekš definētu komponentu un darbplūsmu kopu, kas var neaptvert visus izņēmuma gadījumus vai scenārijus.

Lai gan bezkoda platformas piedāvā elastību savā vizuālajā sistēmā, tās var nenodrošināt tādu pašu pielāgošanas līmeni lietojumprogrammas ģenerēšanā vai darba procesu automatizācijā kā tradicionālās kodēšanas pieejas. Taču standarta gadījumos bezkoda izstrādes platformas ļauj lietotājiem ātri veidot un testēt integrācijas, pielāgoties mainīgajām prasībām un pilnveidot tās pēc vajadzības, nodrošinot iteratīvu pieeju un izmaiņu kontroli.

Uzturēšana un atbalsts

Bezkoda platformas bieži nodrošina iebūvētas uzraudzības, kļūdu apstrādes un atkļūdošanas iespējas, samazinot ar lietojumprogrammu un darba automatizācijas rīku saistītās uzturēšanas izmaksas. Platforma rūpējas par pamata infrastruktūru, atjauninājumiem un drošību, ļaujot izstrādātājiem koncentrēties uz savu risinājumu veidošanu un uzlabošanu, nevis tehnisko sarežģījumu pārvaldību.

__________________________________________________________________________

Bezkoda izstrādes platformas ir izstrādātas tā, lai tās būtu lietotājam draudzīgas un pieejamas bez plašas kodēšanas pieredzes

__________________________________________________________________________

Praksē tomēr izplatīts, ka vairums ievainojamību un drošības problēmu gala lietojumprogrammās rodas tieši bezkoda un mazkoda izstrādes platformu pielietojuma rezultātā, kas nespēj nodrošināt pilnīgi aizsargātu gala lietojumprogrammas izvietošanu.

Ātri, efektīvi un patstāvīgi

Ar saviem ierobežojumiem, taču efektīvi, ātri un lietotājam patstāvīgi bezkoda pieeja ļauj veidot lietojumprogrammas un darba procesu automatizāciju. Turklāt šī pieeja papildus atvieglo tehniskās un radošās komandas sadarbību, dodot biznesa lietotājiem iespēju aktīvi piedalīties integrācijas izstrādes procesā, kā arī nodrošinot ātrākas iterācijas, uzlabotu lietotāja pieredzi un ātrāku integrēto lietojumprogrammu nonākšanu organizācijas ikdienas darbā.

Populārāko mazkoda un bezkoda risinājumu sarakstā ir iekļauts “Microsoft Apps” / “Microsoft Power Automate”, “Zappier”, “OutSystems”, “Google App Maker”, “Salesforce Platform” un citi.

Lai arī diskusijas par darba automatizāciju un robotiem nenoliedzami ir būtiskas darba nākotnes veidošanā, tās nevar izolēt no tehnikas prasmēm, kas nepieciešamas, lai izprastu visus automatizācijas pamata procesus.

“Excel” prasmju apguve ir būtisks pirmais solis uz datu struktūru un procesu loģiskām zināšanām, kas nepieciešamas veiksmīgai automatizācijai. Tā lietotāji kļūst kompetenti pamatjēdzienu jautājumos, stiprina analītisko domāšanu un problēmu risināšanas prasmes, kas nepieciešamas, lai turpmāk izstrādātu un pārvaldītu automatizācijas procesus.