Daudzi šobrīd runā par to, ka noderīgam un informatīvam tekstam satura mārketingā ir milzīga nozīme. Tomēr par attēlu izmantošanu saturā tiek runāts visai maz. Bet tieši tie ir  “odziņas uz tortes”, kas ļauj piesaistīt lielāku uzmanību publikācijām un materiāliem. Kādus rīkus izmantot veiksmīga vizuālā satura radīšanai?

Vizuālais saturs ir viena no svarīgākajām mūsdienu mārketinga sastāvdaļām, jo:

  • to ir vieglāk uztvert un atcerēties;
  • tam ir augstāks iesaistes procents;
  • tīmekļa saturs, kurā iekļauti vizuālie elementi, piemēram, attēli vai videoklipi, darbojas labāk – vidēji tam ir par 94% vairāk skatījumu;
  • infografikas var palielināt tīmekļa vietnes apmeklējumu skaitu par 12%;
  • ieraksti ar attēliem vai videoklipiem vidēji saņem attiecīgi par 35% un 28% vairāk dalīšanās reižu;
  • “Facebook” platformā, kurā ir vairāk nekā 2,9 mljrd. lietotāju, katru dienu tiek skatīts vairāk nekā 100 milj. stundu ar video.

Turklāt mūsdienās, kad informācijas ir pārlieku daudz un cilvēku uzmanība ir ierobežota, vizuālais mārketings kļūst par galveno veidu, kā piesaistīt, iesaistīt un noturēt mērķauditoriju.

Vizuālā satura veidi

Katram vizuālā satura veidam – attēliem, video un grafikai – ir savas īpašības un priekšrocības, kas tos padara efektīvus dažādiem uzdevumiem.

Attēli

Tas ir viens no populārākajiem vizuālā satura veidiem. Tie emocijas, kontekstu un atmosfēru var nodot labāk nekā teksts, padarot informāciju pieejamāku un atmiņā paliekošāku.

Fotogrāfijas var izmantot, lai izveidotu zīmola tēlu, prezentētu produktus vai pakalpojumus un demonstrētu uzņēmuma sasniegumus. To priekšrocības ir redzamība, daudzpusība un spēja ātri piesaistīt auditorijas uzmanību.

__________________________________________________________________________

Vizuālais mārketings kļūst par galveno veidu, kā piesaistīt, iesaistīt un noturēt mērķauditoriju
__________________________________________________________________________

Lai sasniegtu lielāku auditoriju un uzlabotu uztveri, jāizvēlas piemēroti attēli, kas atbilst raksta tēmai, un jānovieto tie blakus tekstam. Turklāt lasītājam jābūt skaidri saprotamam, ko vēlaties parādīt, – nedrīkst būt divdomību un neskaidrību. Attēli būs noderīgi, ja tie papildina tekstu un vizualizē konkrētu ideju. Tie palīdz uzsvērt svarīgus punktus un nostiprināt galvenās tēzes rakstā.

Vēl jāatceras, ka nedrīkst izmantot ar autortiesībām aizsargātus attēlus komerciāliem nolūkiem, ja autors nav devis atļauju to izmantošanai. Ieteicams izvairīties no teksta pārslogošanas ar attēliem. Ja vien tas nav nepieciešams, labāk izvēlēties dažus attēlus.

Video

Video saturs ļauj nodot vairāk informācijas nekā fotogrāfijas vai teksts, izmantojot skaņu, kustību un dinamiku. Video tiek izmantoti reklāmas kampaņās, mācību materiālos, prezentācijās un intervijās. Video priekšrocības ir tā pievilcība, spēja palielināt auditorijas iesaisti un nodot sarežģītu informāciju pieejamākā un saprotamākā veidā.

Grafika

Grafika ietver ilustrācijas, diagrammas, shēmas, infografikas un citus elementus. Tā tiek izmantota, lai vizualizētu datus, prezentētu statistiku, izskaidrotu sarežģītus jēdzienus, veidotu logotipus un dizaina materiālus. Grafikas priekšrocības ir īsums, informācijas uztveršanas vieglums, spēja padarīt materiālu strukturētāku un atmiņā paliekošāku.

Visi šie formāti ieņem nozīmīgu vietu uzņēmuma un zīmola mārketinga stratēģijā, un to kombinācija ļauj efektīvāk piesaistīt auditorijas uzmanību un sasniegt izvirzītos mērķus.

Vizuālā satura izstrādes rīki

Lai gan var šķist, ka vizuālā satura izveide ir laikietilpīga un sarežģīta, tomēr šobrīd ir pieejami daudzi rīki – ērti, viegli lietojami un lēti (pat bezmaksas) – attēlu izveidei un rediģēšanai.

Rīku vizuālā satura izstrādei ir ļoti daudz, bet šajā publikācijā apskatīsim sešus – “Canva”, “Adobe Express”, “Infogram”, “Visme”, “GIPHY” un “Figma”.

“Canva”

Tas ir viens no populārākajiem tiešsaistes pakalpojumiem attēlu, infografiku, videoklipu un citu vizuālo materiālu izveidei un rediģēšanai. Tajā ir tūkstošiem veidņu, filtru, ikonu un formu. Turklāt  tas ir viegli izmantojams, lai veidotu sociālo tīklu ziņojumus, prezentācijas, logotipus, banerus, skrejlapas, sociālo tīklu rullīšus un daudz ko citu.

__________________________________________________________________________

Nedrīkst izmantot ar autortiesībām aizsargātus attēlus komerciāliem nolūkiem, ja autors nav devis atļauju to izmantošanai
__________________________________________________________________________

“Canva” piedāvā vairāk nekā 500 tūkst. veidņu dažādiem formātiem un mērķiem, ko katrs var pielāgot savam zīmolam un stilam. Iespējams augšupielādēt savus attēlus vai izvēlēties no miljoniem bezmaksas fotogrāfiju, ikonu un dizaina elementu.

“Canva” ir pieejams bezmaksas plāns ar ierobežotām funkcijām un maksas plāni no 12 eiro mēnesī ar uzlabotām funkcijām.

 “Adobe Express”

“Adobe Express” (agrāk “Adobe Spark”) ir tiešsaistes rīks, kas paredzēts lietotājiem bez dizaina pieredzes, lai radītu un rediģētu vizuālo saturu. Pēc noklusējuma platforma piedāvā veidnes plakātiem, tīmekļa vietnēm, rakstu maketiem, videoklipiem un citiem materiāliem.

“Adobe Express” piedāvā vairākas kategorijas –  “Sociālie mediji” (“Social media”), “Video”, “Foto” (“Photo”), “Dokuments” (“Document”), “Mārketings” (“Marketing”) un “Ģeneratīvais mākslīgais intelekts” (“Generative AI”). Visām kategorijām ir pieejams vienots standarta rīku komplekts un ātrās funkcijas, kas piemērotas katrai sadaļai.

Daudzi “Adobe Express” rīki ir bezmaksas. Lai izmantotu pārējos, ir nepieciešama ikmēneša abonēšana, sākot no 12 eiro mēnesī. Var arī izmantot 30 dienu izmēģinājuma perioda priekšrocības.

“Infogram”

“Infogram” ir lielisks datu vizualizācijas rīks. Izmantojot šo pakalpojumu, var izstrādāt diagrammas, tiešsaistes kartes un interaktīvas shēmas. Bezmaksas bibliotēkā ir aptuveni 100 veidu kartes, 40 veidu diagrammas, kā arī vairāki tūkstoši attēlu un ikonu.

“Infogram” ļauj viegli izveidot infografikas, prezentācijas, pastkartes, pārskatus, informācijas paneļus un sociālo tīklu ierakstus. Šabloni ir optimizēti, lai atbilstu dažādām platformām.

Ir pieejama bezmaksas versija, kā arī abonēšanas iespēja, sākot no 25 eiro mēnesī.

 “Visme”

“Visme” ir viena no labākajām pieejamajām tiešsaistes videoklipu veidošanas platformām. Tā piedāvā apjomīgu profesionālu video veidņu izvēli ar plašām pielāgošanas iespējām.

“Visme” ir kas vairāk nekā tikai video izveides rīks. Izmantojot šo pakalpojumu, iespējams izveidot pievilcīgas video prezentācijas, reklāmas, mārketinga video, sociālo mediju video un pat video infografikas. Turklāt videoklipus viegli iespējams pievienot citiem “Visme” projektiem, piemēram, dokumentiem, pārskatiem, zīmola grāmatām un citiem.

“Visme” piedāvā bezmaksas kontu, kas palīdzēs sākt veidot videoklipus, savukārt maksas plāni pieejami no 25 eiro mēnesī.

“GIPHY”

“GIPHY” ir platforma GIF attēlu un animētu uzlīmju meklēšanai. Šeit var atrast populāras dažādu valstu memes un mākslinieku radītas oriģinālas animācijas. Lai izvēlēto animāciju ievietotu savā tīmekļa vietnē, vienkārši jānokopē attiecīgais kods. “GIPHY” licence atļauj izmantot šajā vietnē pieejamos materiālus tikai nekomerciāliem mērķiem.

__________________________________________________________________________

Labākais, ko var darīt, ir praktizēt un sākt īstenot savas vizuālo materiālu idejas jau šodien
__________________________________________________________________________

Veicot meklēšanu “GIPHY” bibliotēkā, var atrast vajadzīgo animāciju, līdz ar to nav nepieciešams radīt savu. Produkts ir pilnībā bez maksas.

“Figma”

“Figma” ir jaudīgs rīks kopīgai dizaina radīšanai. Šis pakalpojums ir piemērots ne tikai grafikas, bet arī tīmekļa un mobilo lietotņu izstrādei.

Prototipēšanas funkcija ļauj izveidot interaktīvus dizaina prototipus. Tas ir īpaši noderīgi, ja  nepieciešams pārbaudīt un modificēt dizainus pirms to galīgās redakcijas. Iespējams arī izsekot izmaiņām un atgriezties pie iepriekšējām dizaina versijām.

“Figma” ir gan bezmaksas versija, gan arī maksas iespējas, sākot no 15 eiro mēnesī.

Ko ņemt vērā, izstrādājot vizuālo saturu?

Jau pašā sākumā jāapsver, kādus attēlus, infografikas, video, animācijas un citus materiālus var pievienot uzņēmuma saturam, lai pastiprinātu vēstījumu un nodrošinātu, ka tas rezonē ar auditoriju.

Pastāv uzskats, ka attēls ir tūkstošiem vārdu vērts. Attēli padara saturu ne vien interesantāku, bet bieži vien arī saprotamāku. Tomēr nepieciešams apsvērt, cik daudz attēlu vajadzētu izmantot. Ja viens attēls ir tūkstoš vārdu vērts, vai tiešām uzņēmumam vajag piecus tūkstošus vārdu par to pašu tēmu?

Tekstu var pārvērst vizuālajā saturā – var pievienot saturu kā sarakstu vai prezentēt to kā diagrammu. Statistiku var attēlot tekstā vai kā infografiku. Ja tekstu var pievienot kā attēlu/infografiku/video, tad ieteicams šo iespēju izmantot.

Noteikti jāatceras arī par satura pielāgošanu sociālo tīklu platformas prasībām. Piemēram, labāk augšupielādēt video tieši “Facebook”, nevis pievienot saiti uz video citā platformā, savukārt “Instagram” labāk derēs video, kas ir līdz 60 sekundēm gari. Pirms vizuālā satura izveides nepieciešams rūpīgi izpētīt visas platformas prasības un ievērot tās.

Grafikas tēma satura mārketingā ir tik plaša, ka par to varētu runāt bezgalīgi. Bet labākais, ko var darīt, ir praktizēt un sākt īstenot savas vizuālo materiālu idejas jau šodien!

Nākamajā publikācijā stāstīsim par risinājumiem mājaslapas izstrādei bez programmēšanas zināšanām!