Novembrī būtiski sarukuši eirozonas gada inflācijas dati, strauji tuvojoties vēlamajai 2% robežai. Kādas ir finanšu analītiķu jaunākās prognozes par inflācijas apjomiem 2024.gadā, un kāda apmēra likmju samazinājumu varam sagaidīt no Eiropas Centrālās bankas (ECB), skaidro akciju sabiedrība “Citadele banka”.

Inflācija eirozonā turpina krist

Novembrī eirozonas gada inflācija palēninājusies vairāk nekā gaidīts, noslīdot līdz 2,4% (iepriekš – 2,9%). Inflācijas tempu bremzēšanos novembrī lielā mērā noteica lēnāks pārtikas cenu kāpums gada griezumā un zemāka pamatinflācija. Novembrī gada pamatinflācija noslīdējusi līdz 3,6% no 4,2% oktobrī. Tikmēr energoresursu cenu kritums gada izteiksmē saglabājies salīdzinoši stabils, atņemot ap 1,5 procenta punktus no inflācijas gada cipara.

"Bloomberg" aptaujātie analītiķi sagaida, ka inflācija tuvākā gada laikā paliks 2-3% diapazonā un nākamā gada nogalē noslīdēs tuvāk 2%. Straujā inflācijas bremzēšanās eirozonā un maigāka retorika no ECB puses mudināja finanšu tirgus dalībniekus novembra laikā būtiski pazemināt likmju prognozes, paredzot, ka pirmā likmju samazināšana eirozonā varētu notikt jau nākamā gada aprīlī. Balstoties uz nākotnes līgumu cenām, tiek prognozēts, ka 2024.gada laikā ECB varētu samazināt likmes par vismaz 1 procenta punktu.