Vairākās nozarēs pērn reģistrētas ievērojamas rentabilitātes rādītāja izmaiņas, liecina Lursoft pētījuma dati, apkopojot informāciju par nozaru rentabilitātes izmaiņām pēdējo trīs gadu periodā.

Latvijā reģistrēto uzņēmumu vidējā rentabilitāte pēdējo gadu laikā augusi, rāda Lursoft dati. Pērn vidējais rādītājs (aktīvu atdeve) sasniedzis jau 2,76%, kas ir divas reizes augstāk nekā gadu iepriekš. Vienlaikus redzams, ka vēl aizvien vairāk nekā 40% no visiem Latvijas uzņēmumiem ir nerentabli. Pēc Lursoft apkopotajiem datiem, pērn tādi bijuši vairāk nekā 43,5 tūkst. uzņēmumu (2021.gadā – 48,2 tūkst.). Rentabilitāte zemāka nekā valstī vidēji pagājušajā gadā bijusi pusei no visām nozarēm, rāda Lursoft pētījuma dati.

Augstākā rentabilitāte (aktīvu atdeve) uz vienu uzņēmumu arī 2022.gadā saglabājusies veselības un sociālās aprūpes nozarē. Gadu iepriekš šajā nozarē strādājošo uzņēmumu vidējais rentabilitātes rādītājs pieauga pat līdz 21,42%, savukārt pērn tas nedaudz samazinājies, sarūkot līdz 16,39%. Neskatoties uz to, veselības un sociālās aprūpes joma izceļas ar ievērojami augstāku rentabilitātes rādītāju nekā citas nozares, redzams, ka rentabilitātes rādītāji pat vienas nozares ietvaros var būtiski atšķirties.

Vērā ņemams vidējās rentabilitātes pieaugums pagājušajā gadā bijis uzņēmumiem, kas nodarbojas ar profesionāliem, zinātniskiem un tehniskiem pakalpojumiem. Lursoft pētījuma dati rāda, ka jau 2021.gadā bija vērojams šīs nozares rentabilitātes pieaugums, rādītājam pieaugot no 3,79% līdz 4,80%, taču aizvadītajā gadā vidējās rentabilitātes kāpums bijis vēl ievērojamāks un sasniedzis jau 11,40%. Jānorāda, ka pēdējos gados samazinājies profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu jomā strādājošo aktīvo uzņēmumu skaits, līdz ar to arī sarucis kopējais darbinieku skaits šajā nozarē. Lursoft pētījuma dati rāda, ka nozares uzņēmumu skaits kopš 2020.gada samazinājies par 7,51%, bet darbinieku skaits – par 12,27%.