2024.gada jūlijā, salīdzinot ar 2023.gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,7%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2024.gada jūlijā, salīdzinot ar 2023.gada jūliju, bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+0,6 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,5 procentpunkti), ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,5 procentpunkti), veselības aprūpei (+0,3 procentpunkti), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (‑2,2 procentpunkti).

08_08_6.png

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 2,4%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija kafijai (+6,5%), olīveļļai (+37,9%), konditorejas izstrādājumiem (+5,6%). Dārgākas bija augļu un dārzeņu sulas (+12,9%), kartupeļi (+14,5%), siers un biezpiens (+3,1%), saldumi (+18,2%), šokolāde (+6,8%), sviests (+8,7%). Cenas pieauga arī konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem (+10,1%), mājputnu gaļai (+2,2%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+1,3%). Savukārt lētāki bija milti un citi graudaugi (-9,9%), cukurs (-14,6%), olas (-4,6%), piena produkti (‑2,5%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis pieauga par 7,2%. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 13,1%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 4,1%, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum un vīnam.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 11,3%. Gada laikā būtiskākais cenu kritums bija elektroenerģijai (-31,2%) un siltumenerģijai (-14,8%). Cenas samazinājās cietajam kurināmajam (-8,3%), dabasgāzei (-7,6%). Savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi (+7,5%), mājokļa īre (+8,1%), atkritumu savākšana (+13,1%), ūdensapgāde (+5,8%), mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi (+5,1%).

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis kāpa par 5,2%. Gada laikā dārgāki kļuva zobārstniecības pakalpojumi, farmaceitiskie produkti, ārstu speciālistu pakalpojumi, medicīnas analīžu laboratoriju un rentgenoloģijas centru pakalpojumi.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas palielinājās par 3,8%, ko noteica degvielas cenu kāpums par 6,0%. Dīzeļdegviela palika dārgāka par 8,6%, benzīns – par 3,8%, auto gāze – par 0,2%. Gada laikā cenu kāpums bija arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem un ar vilcienu. Savukārt cenas samazinājās pasažieru aviopārvadājumiem un lietotām automašīnām.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija telekomunikāciju pakalpojumiem, apģērbiem, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, ziediem. Savukārt lētāki bija personālie datori.

2024.gada jūlijā, salīdzinot ar 2024.gada jūniju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,1%. Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija dažādu preču un pakalpojumu grupai (+0,1 procentpunkts), ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,1 procentpunkts), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,1 procentpunkts), kā arī apģērbam un apaviem (‑0,3 procentpunkti), pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (-0,1 procentpunkts).

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 0,2%. Sezonālu faktoru ietekmē cenu kritums grupā bija svaigiem dārzeņiem (-9,4%) un svaigiem augļiem (‑2,6%). Akciju ietekmē cenas samazinājās žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (-0,9%), pienam (-1,8%), augu eļļai (-3,4%). Mēneša laikā lētākas bija svaigas vai atdzesētas zivis (-5,2%) un cukurs (-3,3%). Savukārt, noslēdzoties akcijām, dārgāks bija siers un biezpiens (+2,4%), piena produkti (+3,0%), maize (+1,4%), mājputnu gaļa (+1,8%), saldējums (+3,1%). Cenas palielinājās cūkgaļai (+0,9%), kā arī kartupeļiem (+3,1%), turpinoties jaunās kartupeļu ražas nonākšanai tirdzniecībā.

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,8%. Alkoholiskie dzērieni sadārdzinājās par 0,7%, ko galvenokārt ietekmēja cenu pieaugums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tabakas izstrādājumi bija vidēji par 0,9% dārgāki.

Apģērba un apavu grupā cenas samazinājās par 5,1%. Galvenokārt vasaras sezonas apģērbu un apavu izpārdošanu ietekmē vidējais cenu līmenis gan apģērbiem, gan apaviem kritās par 5,3%.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi kļuva dārgāki par 0,9%, ko lielākoties ietekmēja degvielas cenu kāpums par 1,3%. Dīzeļdegvielai cenas palielinājās par 1,9%, benzīnam – par 0,5%, auto gāzei – par 2,1%. Sadārdzinājās arī pasažieru aviopārvadājumi un pasažieru pārvadājumi pa autoceļiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās par 3,0%. Galvenokārt akciju noslēgumu rezultātā dārgāki bija personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, mājokļa īrei, farmaceitiskajiem produktiem, elektroenerģijai. Savukārt cenas samazinājās viesnīcu pakalpojumiem, mājokļa mēbelēm.

Salīdzinot ar 2015.gadu, patēriņa cenas 2024.gada jūlijā bija par 46,2% augstākas. Precēm cenas pieauga par 45,2%, bet pakalpojumiem – par 46,9%.