Jauns gads mūsu dzīvē ierasti ienāk ar jaunām cerībām, sapņiem un arī ar tikai tam raksturīgām tendencēm. Šis gads nebūs izņēmums, un jau tagad izkristalizējas svarīgākie attīstības virzieni Latvijas uzņēmējdarbības vidē. Aplūkojam piecus nozīmīgākos!

Rēķini kļūst elektroniski

Ministru kabinets (MK) 2021.gada 12.oktobrī izskatīja un atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par attaisnojuma dokumentu un preču piegādes dokumentu elektroniskās aprites sistēmas ieviešanu. Ziņojumā paustā koncepcija paredz no 2025.gada 1.janvāra ieviest elektronisku rēķinu (e-rēķinu) izmantošanu kā obligātu apritē starp komersantiem, kā arī starp komersantiem un valsts un pašvaldību iestādēm. Ja vien pēdējā brīdī netiks veiktas korekcijas koncepcijā, tad uzņēmumiem un publiskajam sektoram atlicis viens gads, lai pilnībā pārietu uz mašīnlasāmu rēķinu apriti. Tas nozīmē atbilstošu grāmatvedības sistēmu ieviešanu tiem, kuriem tādas vēl nav, un nepieciešamo prasmju apgūšanu. Šis process sagaida vairāk nekā pusi Latvijas uzņēmumu un iestāžu. Pērnā gada nogalē veiktajā pētījumā “Vadītāja digitālais portrets” tika noskaidrots, ka šobrīd e-rēķinu aprite funkcionē aptuveni 42-46% Latvijas uzņēmumu un iestāžu, galvenokārt lielajos, daudzus cilvēkus nodarbinošajos. Savukārt mazo un vidēju uzņēmumu vidū joprojām ir populāri elektroniski sagatavoti, taču PDF formātā saglabāti un pa e-pastu vai saziņas lietotnēm nosūtīti dokumenti. Līdz ar to šajā jomā uzņēmējiem būs darba pilnas rokas.

Dati tikai mākonī

Mākoņpakalpojumi uzņēmumu dienaskārtībā lielākā vai mazākā mērā figurējuši vismaz pēdējos 10 gadus, taču šis varētu būt pēdējais gads, kad par tiem tiek runāts tendenču kontekstā. Proti, 2024.varētu būt tas gads, kad pāreja uz mākoņpakalpojumiem biznesa pasaulē tiks pabeigta pilnībā, un dažādu programmu lokālās, datorā vai uzņēmuma serverī glabātās versijas «atmirs». Jau šobrīd programmu izstrādātāji lielākoties fokusējas uz mākoņservisu pilnveidošanu, lokālās versijas atstājot novārtā. Sagaidāms, ka ļoti drīzā nākotnē tās vairs vispār nesaņems uzlabojumus un drošības atjauninājumus, un lietotāji faktiski būs spiesti izvēlēties mākoņpakalpojumu, lai varētu izmantot jaunākās iespējas un drošākos risinājumus.