Uzņēmējdarbībā aizvien pastāv dzimumu nevienlīdzība, kas pamatā ir saistīta ar sabiedrībā valdošiem stereotipiem, liecina AS “SEB banka” veiktā aptauja Baltijas valstīs.

Lai gan kopumā izplatīts ir viedoklis, ka biznesa finansēšanā vīriešu un sieviešu iespējās ir vienlīdzīgas, izpētot šo jautājumu detalizētāk, redzams vīriešiem ir priekšrocības, kas izriet no sabiedrības priekšstatiem un stereotipiem.

69% respondentu Latvijā, 63% Igaunijā un būtiski mazāk – 48% – Lietuvā uzskata, ka sievietēm un vīriešiem ir vienādas iespējas saņemt finansējumu savam biznesam. Sīkāk apskatot šos datus redzams, ka pilnībā pārliecināti par to ir tikai 24% respondentu Latvijā, 20% Lietuvā un 28% Igaunijā. Aptuveni piektdaļa aptaujāto sieviešu Latvijā, bet ceturtā daļa Lietuvā norāda uz to, ka biznesa finansējuma saņemšanā iespējas nav vienlīdzīgas.

Runājot par nevienlīdzības faktoriem, izkristalizējas divi nozīmīgākie, – respondentu ieskatā vīrieši biznesa vidē tiek uztverti nopietnāk, kā arī tas, ka sabiedrībā valda dzimumu stereotipi.