Mazumtirdzniecības nozare Eiropā katru gadu veikalu zādzību dēļ zaudē ieņēmumus, kas mērāmi 1,44% no kopējā apgrozījuma jeb aptuveni 35 mljrd. eiro. Turklāt papildu 0,61% no nozares gada apgrozījuma "apēd" drošības izmaksas. Veikalu zādzību problēma tiek atspoguļota pētījumā "Retail Security in Europe: Going beyond Shrinkage", norādot, ka problēmas apmērs ir kļuvis vēl aktuālāks augstas inflācijas apstākļos. Zādzību dēļ arī Latvijā tiek diskutēts par pašapkalpošanās kasu drošību un noturību pret zādzībām. Tā kā pieredzējušie garnadži atklāj arvien jaunas taktikas, kā apkrāpt, ierastie drošības pasākumi vairs nav pietiekami, un tirgotāji kā risinājumu izmanto arī mākslīgā intelekta (MI) rīkus, norāda sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) “Strong Point” klientu servisa vadītājs Uģis Začs.

MI – drošības nepilnību novērsējs

MI strauji attīstās un tiek arvien plašāk izmantots drošības jomā. MI un datorredzes tehnoloģijas kļūst par vienu no galvenajiem zādzību novēršanas rīkiem mūsdienu mazumtirdzniecības vidē. MI risinājumi var identificēt dažādus zādzību scenārijus un mēģinājumus apiet pašapkalpošanās sistēmu.

Pašapkalpošanās kases ir palielinājušas ērtības pircējiem un ļāvušas mazumtirgotājiem efektīvāk izmantot savus resursus, taču tās ir pavērušas arī jaunas iespējas krāpniekiem, kas dažādos veidos cenšas apkrāpt pašapkalpošanās risinājumus. Tomēr MI, kas aprīkots ar datorredzes tehnoloģiju, ir gatavs šos krāpšanas mēģinājumus novērst. Izmantojot mūsdienīgus drošības risinājumus, MI var noteikt, kad tiek mēģināts atstāt pašapkalpošanās zonu bez atsevišķu preču noskenēšanas, un brīdināt veikala personālu. Ir pieejami arī risinājumi, kas var automātiski identificēt nosvērtas preces pēc to izskata un novērst apzinātu vai nejaušu nepareizu preču izvēli no kataloga.