No 728 jaunuzņēmumiem, kas Latvijā ir reģistrēti uz 2023.gadu, 26% ir nodrošinājuši sava intelektuālā īpašuma aizsardzību. Jaunākais Eiropas patentu iestādes (EPO) pētījums "Patenti, preču zīmes un jaunuzņēmumu finansēšana Eiropā" atklāj, ka kopumā vidēji 29% Eiropas jaunuzņēmumu ir parūpējušies, lai viņu radītās preču zīmes, dizainparaugi un izgudrojumi būtu tiesiski aizsargāti, tādējādi veicinot savas uzņēmējdarbības turpmāku izaugsmi un investoru piesaisti.

Intelektuālā īpašuma aizsardzība jaunuzņēmumiem var būt jo īpaši svarīga, jo patents var pasargāt šos uzņēmumus no negodprātīgiem konkurentiem, neļaujot tiem izmantot šī uzņēmuma radītās tehnoloģijas vai citus izgudrojumus, savukārt preču zīmes piereģistrēšana ir kā garantija atpazīstamības veidošanai un patērētāju loka paplašināšanai. Kopumā intelektuālā īpašuma aizsargāšana nodrošina novatorisku ideju izmantošanu tirgū, kas jaunuzņēmumiem ļauj gūt peļņu no visai riskantiem ieguldījumiem.

Eiropā ir vērojamas atšķirības starp nozarēm, kurās darbojas jaunuzņēmumi un reģistrē savas intelektuālā īpašuma tiesības. Visaktīvāk to dara start-up uzņēmumi biotehnoloģijas nozarē (50% jaunuzņēmumu ir nodrošinājuši aizsardzību). Kā citas aktīvākās nozares minamas zinātne un inženierija (25% patentu pieteikumu un 38% preču zīmju pieteikumu), veselības aprūpe (20% patentu un 40% preču zīmju) un ražošana, kur preču zīmi piereģistrējuši 36%, bet patentu saņēmuši – 20%.