Pēc tam, kad aizvadītajā gadā reģistrēts zemākais jaunu uzņēmumu skaits pēdējo 17 gadu laikā, dati par šī gada martu viesuši cerību par situācijas uzlabošanos, liecina “Lursoft” apkopotie dati par jaunu uzņēmumu reģistrēšanas aktivitāti martā.

“Lursoft” apkopotā informācija rāda, ka aizvadītajā mēnesī Latvijā reģistrēti 1032 jauni uzņēmumi. Tas ir lielākais viena mēneša laikā reģistrētais jaunu uzņēmumu skaits kopš 2018. gada marta. 93% no martā reģistrētajiem uzņēmumiem ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību, tāpat arī uzņēmumu skaitu papildinājuši jauni individuālie komersanti, akciju sabiedrības, ārvalstu komersanti filiāles, zemnieku saimniecības, liecina “Lursoft” dati. Jānorāda, ka teju pusē gadījumu martā reģistrētie uzņēmumi to īpašniekiem ir pirmais uzņēmums, proti, iepriekš šīs personas nav bijušas dalībnieki citos uzņēmumos. 

Šī gada pirmajā ceturksnī Latvijā reģistrēti 2474 jauni uzņēmumi, bet likvidēti – 4675.

Izpētot šī gada martā reģistrēto uzņēmumu datus, redzams, ka 42,23% no tiem reģistrēti Rīgā, vēl 20,97% – Pierīgā. Pārējos reģionos jauno uzņēmumu īpatsvars bijis atšķirīgs – kamēr Zemgalē reģistrēti 10,87% no visiem aizvadītā mēneša jaunajiem uzņēmumiem, Latgalē tie bijuši 6,80%. Kurzemē reģistrēti 10% no visiem Latvijas jaunajiem uzņēmumiem martā, bet Vidzemē – 9,13%. Neskaitot galvaspilsētu, visvairāk jauno uzņēmumu martā bijis Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā. 

“Lursoft” aprēķinājis, ka martā reģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls veido 15,9 milj. eiro. Vairāk nekā puse (59,58%) no visiem aizvadītajā mēnesī reģistrētajiem jaunajiem komersantiem ir mazkapitāla SIA, t.i., to pamatkapitāls nesasniedz 2800 eiro, taču vienlaikus reģistrēti arī pieci jauni uzņēmumi, kuru pamatkapitāls pārsniedz 1 milj. eiro.

Desmitajai daļai no aizvadītajā mēnesī reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem ir ārvalstu kapitāls, liecina “Lursoft” dati.