Pasaules ekonomiskā un ģeopolitiskā fona sarežģītība var nebūt šķērslis jaunu akciju tirgus indeksu rekordu sasniegšanai 2024.gadā. Raugoties no 2023.gada decembra otrās puses skatupunkta, redzami vairāki faktori, kas tirgu ved pretī izaugsmei, taču vienlaikus pastāv arī riski, kas var novest pie jauniem finanšu satricinājumiem.

2022. un 2023.gads bijis sarežģījumiem pilns strauji pieaugušo procentu likmju dēļ, kas atsevišķos sektoros, piemēram, būvniecībā un nekustamā īpašuma sfērā, radīja visai plašus sarežģījumus abpus Atlantijas okeānam. Pavasaris uzjundīja bažas par jaunu iespējamo krīzi banku sektorā, tomēr pēc aptuveni mēnesi ilgiem sarežģījumiem, kas saistījās ar atsevišķi pamanāmu banku darbības apstāšanos, satraukumi norima, jo arī centrālās bankas nāca klājā ar nepārprotamiem mājieniem, ka ir gatavas iejaukties, tajā skaitā finansiāli, ja negatīvās tendences paplašināsies.

Tāpat neiztika bez sarežģījumiem Klusā okeāna piekrastē, galvenokārt saistībā ar iespējamo Ķīnas ekonomikas bremzēšanos. Tas viss akciju tirgos lika valdīt zināmai spriedzei, tomēr nepatīkamo ziņu deva nebija tik pamanāma, lai liktu pasaules akciju tirgus indeksiem piedzīvot būtisku samazināšanos. Patiesībā gada beigās diezgan nepārprotami sāka iezīmēties pretēja tirgus virzība, investoriem saņemot signālus, kas veicināja izaugsmes atgriešanos.

Sasniedz rekordu

Iepriekš minētā izaugsme novedusi arī pie jauniem akciju cenu un biržas indeksu rekordiem. Piemēram, Volstrītas kapitalizācijas uzņēmumu vērtības indekss “Dow Jones Industrial Average” 19.decembrī sasniedza jaunu vēsturisko rekordu, pakāpjoties virs 37 550 punktu atzīmes. Jānorāda arī uz indeksa samērā solīdo izaugsmes rādītāju gadā kopumā. Līdz 19.decembrim tas bija pieaudzis par 13,3%, kas ir ļoti daudz, ja ņem vērā to, ka tirgus izaugsmi 2023.gadā kavēja gan procenta likmju pieaugums, gan ar šo procesu visai cieši saistītā starptautiskās tirdzniecības apsīkšana. Jau minētais “Dow Jones” kāpums liecina par ļoti strauju kāpumu akciju tirgū, taču vēl iespaidīgāks tas ir, ja paraugās uz plašāku uzņēmumu spektru.