Iepazīstot jaunu nozari, sastopamies ar terminiem, kuri nozares ekspertiem ir ikdienas sarunvaloda, bet jaunpienācējiem – teju svešvaloda. Akciju sabiedrības “Luminor Bank” Uzkrājumu un ieguldījumu produktu vadītājs Jānis Bebris skaidro, ko nozīmē finanšu tirgos daudz lietoti, bet ne visiem zināmi jēdzieni.

Lāču un buļļu tirgus

Investīciju eksperti un analītiķi bieži runā par lāču un buļļu tirgu. Šie termini ir aktuāli arī šī brīža ekonomiskajā situācijā, jo par lāču tirgu uzskata akciju indeksa samazinājumu par 20%, salīdzinot ar neseno augstāko punktu. Pēdējais lāču tirgus sākās 2022.gadā, kad akciju indeksi strauji kritās.

Termins radies bartera darījumu “laikmetā”, kad preces mainīja vienu pret otru, un viena no populārākajām precēm bija lāča āda. Leģenda vēsta, ka lāčādas cenas kritumu veicinājuši spekulanti, tāpēc šādus tirgus dalībniekus dēvē par lāčiem, bet pašu krītošo tirgu – par lāču tirgu.

Savukārt buļļu tirgū akciju indekss kāpj par 20%, salīdzinot ar iepriekšējo zemāko punktu. Vēsturiski lāču tirgus turpinās īsāku laiku nekā buļļu tirgus, jo – tāpat kā ekonomika kopumā – akciju tirgi ilgtermiņā ir augšupejoši, proti, akciju cenas galvenokārt kāpj un tirgus korekcijas ir īsas un straujas.