Finanšu nozare cieši mijiedarbojas ar informācijas tehnoloģiju jomu. Aizvien biežāk dzirdam izteikumus, ka bankas pamazām kļūst par informācijas tehnoloģiju uzņēmumiem, jo tām ir spēcīgas un skaitliski lielas informācijas tehnoloģiju nodaļas, lai nodrošinātu dažādus pakalpojumus un digitālās iespējas klientiem, vienlaikus saglabājot augstu kiberaizsardzības līmeni. Šobrīd finanšu jomā uzņēmumiem ir iespēja kļūt par uzvarētājiem vai iejusties upura lomā.

Bijušais kompānijas "PC Financial" vadītājs digitālās stratēģijas un inovāciju jomā Randžīts Sarajs (Ranjit Sarai) finanšu tehnoloģijām veltītajā konferencē bija izteicies, ka mūsdienās cilvēkiem nepieciešami finanšu pakalpojumi, nevis bankas. Protams, joprojām būs pakalpojumi banku filiālēs, tomēr laiki, kad cilvēkam pēc jaunas bankas kartes bija jādodas uz filiāli, ir pagājuši.

Jauna konkurence un risinājumi

Iespējams, bankām to ir grūti atzīt, bet pēdējo gadu laikā straujā finanšu tehnoloģiju jeb fintech uzņēmumu ienākšana nozarē radījusi veselīgu konkurenci un bankas straujāk ieviesušas jaunus digitālos risinājumus un pakalpojumus. Finanšu jomā izaicinājumu netrūkst. No vienas puses, bankām jāņem vērā tehnoloģiju attīstība, tostarp fintech virziens, vienlaikus neaizmirstot par jomas regulējumiem, bet, no otras puses, mainās cilvēku paradumi un vēlmes.