Ražošana vienmēr ir uzskatīta par valsts tautsaimniecības mugurkaulu, un Latvijā tieši būvmateriālu ražošana ir īpaša nozare šajā jomā. Nozarē strādājošie uzņēmumi nodrošina lielus ienākumus valsts budžetam nodokļu veidā un ir sava veida indikators valsts ekonomikā notiekošajiem procesiem. Tāpēc šoreiz pētām, kā klājas būvmateriālu ražotājiem un ar kādiem sarežģījumiem tiem var nākties saskarties.

Daudz nezināmo

Uzņēmuma “SAKRET HOLDINGS” padomes priekšsēdētājs Andris Vanags  atzīst, ka šobrīd ražotājs ir kļuvis par cilvēku, kurš platām acīm skatās, kas notiks tālāk, jo biržas cenas ir neprognozējamas. Jā, uzņēmums izstrādāja 2023.gada budžetu, bet ir jārēķinās ar dažādiem nezināmajiem faktoriem.

Pirmkārt, jautājums ir par EURIBOR ietekmi uz patērētāju. Vienalga, vai tas ir privātais gala patērētājs, kas pasūta būvniecības darbu veikšanu un tādējādi domā, ko un cik daudz darīt, vai tas ir komersants, kuram aktuāli ir tieši tādi paši jautājumi. Nav skaidrs, cik daudz finālā nāksies samaksāt par šobrīd veiktu pasūtījumu un uzsāktu darbu.