Investīciju joma piedāvā plašas iespējas ieguldīt savu naudu dažādos aktīvos un instrumentos. Izvēloties atbilstošu ieguldījumu veidu un ienesīgu investīciju stratēģiju, ir iespējams būtiski vairot savu kapitālu. Viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem Vorens Bafets (Warren Buffett) savu bagātību galvenokārt guvis, izvēloties tā saukto vērtībā pamatotu investīciju (value investing) stratēģiju. Kas ir šī stratēģija un ar ko tā atšķiras no citām?

Kas ir vērtību pamatotas investīcijas jeb value investing?

Šādai ieguldījumu stratēģijai raksturīgi investoru centieni atrast tirgū nepietiekami novērtētas akcijas, kas tiek tirgotas par cenu, kas zemāka nekā to patiesā vērtība. Šie investori meklē uzņēmumus – lai arī nezināmus – ar spēcīgiem finanšu fundamentālajiem pamatrādītājiem, stabiliem uzņēmējdarbības modeļiem un pievilcīgu novērtējumu salīdzinājumā ar līdzīgiem uzņēmumiem vai vēsturiski vidējiem nozares rādītājiem. Investori, kas dod priekšroku šādai ieguldījumu stratēģijai, nereti uzskata, ka tirgus pārspīlēti reaģē gan uz pozitīvām, gan negatīvām svārstībām, kā rezultātā akciju cenu izmaiņas bieži neatbilst nākotnē perspektīvu uzņēmumu ilgtermiņa vērtībai. Šādi investori bieži tiek salīdzināti ar detektīviem, jo viņu mērķis ir atrast akcijas, kuru perspektīvu tirgus novērtējis nepareizi, un iegādāties tās par zemāko pieejamo ceno.

Vērtību ieguldītājiem ir svarīga tikai uzņēmumu akciju patiesā vērtība. Viņu mērķis ir iegādāties tādu uzņēmumu daļas, par kuru darbības principiem un finanšu rādītājiem ir pārliecināti tieši viņi neatkarīgi no pārējo investoru viedokļa.