Gada sākums nesis daudz pārmaiņu – ne tikai izmaiņas nodokļu sistēmā, bet arī likumos. Janvārī aptaujājām dažādu nozaru uzņēmumus par viņu prognozēm, izaicinājumiem un nākotnes plāniem.

Ar interesi vērojam priekšlikumu virzību hipotekāro kredītņēmēju atbalstam

Sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) “Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš stāsta: “Nav noslēpums, ka 2023.gadā nekustamo īpašumu nozari un jauno mājokļu segmentu visspēcīgāk ietekmēja banku aizdevumu procentu likmju straujais kāpums – dārgās kreditēšanas dēļ krities pieprasījums, jo lielākajai daļai pircēju, lai iegādātos jaunu mājokli, nepieciešams hipotekārais kredīts, bet augstās kapitāla izmaksas ir tieši ietekmējušas arī pašus attīstītājus, kuri aizņēmušies vai plāno aizņemties līdzekļus jaunai būvniecībai.”

“Ņemot vērā, ka Eiropas Centrālās bankas pēdējā kopsapulcē tika pieņemts lēmums procentu likmes atstāt nemainīgas (pēc ļoti agresīvas likmju celšanas desmit reizes pēc kārtas), pastāv pamatotas cerības, ka EURIBOR likmju kāpums ir beidzies un pārskatāmā nākotnē varētu sākties procentu likmju mērena samazināšanās. Tas nozīmē, ka pozitīvām vēsmām jāparādās arī patērētāju noskaņojumā,” M. Kļaviņš pauž cerību.

SIA “Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs atzīst: “To ņemam vērā arī mēs, plānojot projektu turpmāko attīstību. Vienlaikus neskaidrības rada ģeopolitiskais saspīlējums Tuvajos Austrumos un tā iespējamā ietekme uz pasaules ekonomiku, naftas tirgu un piegāžu ķēdēm.”