Sabiedrība ar ierobežotu atbildību Pērnes L” darbojas jau 32 gadus un ir viens no vecākajiem pārtikas ražošanas uzņēmumiem Latvijā, kā arī viens no retajiem Latvijas kapitāla uzņēmumiem. Tam pamatā ir uzņēmuma īpašnieka Laimoņa Radziņa gribasspēks un neatlaidība.

Uzņēmums ražo kartupeļu čipsus – vairāk zināmus kā plāksnes – ar preču zīmi “Long Chips”, kas ir pazīstams produkts visā pasaulē. Tāpat fasē un tirgo dažādu augu eļļas, turklāt ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kurš fasē saulespuķu un rapšu eļļu.

Ceļš, kas prasījis nemitīgu pielāgošanos

Ja aplūkojam visu garo uzņēmuma vēstures periodu, tad jāsaka, ka darbība tika uzsākta laikā, kad vēl bija Padomju Savienība. Tad nāca brīvās Latvijas laiks, valsts atdzimšana, kad notika krasas pārmaiņas visās dzīves jomās, tostarp ekonomikā. Dzīve bija jāsāk no baltas lapas. Uzņēmums bija pieradis saimniekot tā, kā prasīja tā laika vara, bet tad nāca mirklis, kad viss bija jāsāk no jauna. Pēc tam sākās atkal jauna lappuse – Eiropas Savienība. Un atkal bija jāpielāgojas jaunam dzīves ritmam, Eiropas ekonomikai un prasībām.

Arī naudas vienībām ir bijis jāpielāgojas – rubļi, lati, tagad eiro. Valsts ekonomika no tā ir bijusi ļoti atkarīga, un uzņēmumam visos šajos laikos ir bijis jāpiemērojas izmaiņām.

Darba devējs lūdzēja lomā

Strādāt šobrīd ir daudzreiz grūtāk, nekā tas bija pirms 32 gadiem. Tas nav tādēļ, ka šobrīd ir jaunas tehnoloģijas, jo tās tieši palīdz attīstīties, ­– šobrīd ir lielākas ražošanas jaudas, lielākas iespējas un to nevar salīdzināt ar uzņēmuma pirmsākumiem. Bet grūtāk strādāt ir tieši cilvēcīgā faktora dēļ.