Valdība 2023.gada nogalē ir lēmusi būtiski atvieglot hipotekāro kredītņēmēju iespējas pāriet no vienas bankas uz citu. Ja Saeima atbalstīs valdības piedāvājumu, tā būs laba ziņa kredītņēmējiem, – nomainīt banku kļūs vienkāršāk un krietni lētāk, bankas vairāk konkurēs, piedāvās arvien labākus nosacījumus gan jauniem klientiem, gan, protams, arī esošajiem klientiem. Šis valdības lēmums, kas tapa sadarbībā ar Finanšu nozares asociāciju, turpinot jau pirms 6 gadiem industrijas sāktos pasākumus pārkreditēšanas atvieglošanai, kur pirmais solis ietvēra dažādu administratīvo pasākumu mazināšanu.

Valdības atbalstītie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL), Kredītiestāžu likumāNotariāta likumā un Apdrošināšanas līguma likumā, ir vērsti uz to, lai panāktu lielāku klientu mobilitāti kredītņēmēju vidū un arī veicinātu konkurenci banku piedāvājumā. Runa ir gan par konkurences saasināšanos par esošo klientu pārvilināšanu, gan arī par jaunu klientu piesaisti. To iecerēts panākt, mazinot pārkreditēšanas cenu, atvieglojot pāreju no vienas bankas uz citu, kā arī, kas ir īpaši būtiski, atļaujot hipotekāro kredītu reklāmu, kas šobrīd nav atļauta ārpus bankas pašas kanāliem.

Vienkāršāk un ātrāk

Jaunie nosacījumi nozīmē, ka nomainīt banku kredītņēmējiem nebūs gandrīz tik pat vienkārši kā nomainīt mobilo sakaru operatoru, jo iesaistīta ķīla un aizdevums, tomēr pārkreditēšanas process kopumā aizņems ne vairāk kā divus mēnešus, – turpmāk klientam būs jāvēršas tikai pie potenciālā kredītdevēja, līdzšinējā aizdevēja piekrišana pašam klientam nebūs jāsaņem, bet to būs jāatrisina starp bankām, lai nodrošinātu ķīlas izmaiņu reģistrāciju. Visu pārejas procesu varēs īstenot attālināti – klients attālināti var izvērtēt piedāvājumu, noslēgt jaunu līgumu, kā arī apliecināt parakstu nostiprinājuma lūgumam par ķīlas tiesību pārgrozīšanu par labu jaunajam kredīta devējam pie zvērināta notāra.